Nobelprijswinnaar Derek Walcott krijgt TS Eliot Prize

De Caraïbische dichter en Nobelprijswinnaar Literatuur Derek Walcott is bekroond met de TS Eliot Prize voor poëzie, de belangrijkste Britse onderscheiding voor dichtbundels. De 81-jarige Walcott ontvangt de prijs voor zijn bundel White Egrets en werd daarmee uitverkoren boven dichters als Simon Armitage en Seamus Heaney. Volgens juryvoorzitter Anne Stevenson had de jury veel moeite om tot een laureaat te komen. Maar uiteindelijk concludeerden ze dat White Egrets "een ontroerend, riskant en technisch feilloos boek is van een groot dichter." In de dichtbundel staan twee gedichten die gericht zijn aan Barack Obama.

Walcott, in 1992 vereerd met de Nobelprijs, krijgt 15.000 pond voor de TS Eliot Prize. Hij verwierf vooral faam met zijn epische werk Omeros, dat gebaseerd is op Homerus' Ilias en Odyssee. Tot de voormalige winnaars van de prijs, die in 1993 in het leven werd geroepen, behoren Ted Hughes, Carol Ann Duffy en Seamus Heaney. Zie onder meer The Guardian.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie, Nobelprijs
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening