Armando is bekroond met VSB Poëzieprijs

De 81-jarige Nederlandse kunstenaar en dichter Armando is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2011, de belangrijkste jaarlijkse Nederlandse onderscheiding voor een poëziedichtbundel. Armando ontvangt de prijs voor zijn dichtbundel Gedichten 2009 en is daarmee 25.000 euro rijker. Hij kreeg gisteravond bij de prijsuitreiking in Utrecht ook een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen in handen. De jury van de VSB Poëzieprijs is "diep onder de indruk geraakt" van Armando's gedichtenbundel. "Met grote hardnekkigheid, alsof elk gedicht het laatste en meest definitieve zal zijn, herneemt hij steeds dezelfde thema's: het landschap dat schuldig is, de dreiging, de aanval en de kilte. Een wereld waarin zwart de voornaamste kleur is, waarin oorlog en geweld altijd aanwezig zijn en waarin het verleden nooit voorbij is. Armando brengt met grote consequentie een onverteerbare boodschap." Armando zelf ziet zijn complete en rijke oeuvre, waarin Berlijn en de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelt, als een totaalkunstwerk. Verder waren ook twee Vlamingen genomineerd voor de prijs: Paul Bogaert (de Slalom Soft) en Eva Cox (Een twee drie ten dans), naast Kreek Daey Ouwens (De achterkant) en Henk Van der Waal (Zelf worden). Op Cobra.be analyseerde Paul Demets de genomineerden.

De jury bestond uit Wim Brands, Tom Sintobin, Johan Sonnenschein, Cin  Windey en voorzitter Maaike Meijer. De winnaar van de VSB Poëzieprijs zal ook optreden op het Poetry International Festival in Rotterdam.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening