Costa Book of the Year Award voor Jo Shapcott

De Britse dichteres Jo Shapcott is de winnaar van de Costa Book of the Year Award voor haar bundel Of Mutability en strijkt zo het prijzengeld van 35.000 pond op. Het is de zevende maal in de geschiedenis dat de prijs toegekend wordt aan een poëziebundel. Voor de overkoepelende Costa Book of the Year Award waren ook de roman van Maggie O'Farrell The hand that first held mine, de biografie van Edmund De Waal The hare with the amber eyes, het fictiedebuut van Kishwar Desai Witness the night en het kinderboek van Jason Wallace Out of shadows in de running. Zij wonnen eerder een Costa Book Award in hun categorie (zie ons eerder bericht).

Jo Shapcott werd in 1953 geboren te Londen, waar ze nog steeds woont. In de bundel Of Mutability heeft ze het over de borstkanker die haar trof, hoewel de ziekte niet expliciet wordt genoemd. De jury, onder voorzitterschap van mediafiguur en uitgever Andrew Neil, was getroffen door de verbeeldingskracht, menselijkheid en humor die in dit werk te vinden is. Shapcott won eerder de Forward Poetry Prize en sleepte met haar debuut Electroplating the baby in 1988 de Commonwealth Poetry Prize for Best First Collection in de wacht. Ze won ook al tweemaal de National Poetry Competition.

De toekenning mag een verrassing heten. Het autobiografische The hare with the amber eyes van Edmund De Waal en The hand that first held mine van Maggie O'Farrell werden de grootste kansen toegedicht. Vorig jaar won Christopher Reid met A Scattering. De prijs, van 1971 tot 2005 bekend als the Whitbread Award, werd eerder uitgereikt aan Sebastian Barry en A.L. Kennedy. Zie onder meer The Guardian en The Independent.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie, Britse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 26-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening