Kinderboekenauteurs in de clinch met uitgeverij Clavis

De Nederlandse kinderboekenschrijfster Rian Visser trekt op haar blog fel van leer tegen de Vlaamse jeugd- en kinderboekenuitgeverij Clavis. Volgens Visser, die er een tijdlang boeken zoals Het lettercircus publiceerde, komt de nochtans gereputeerde uitgeverij "er al jaren mee weg om haar illustratoren en schrijvers niet of veel te laat te betalen". Visser zegt dat ze "boos" is op Clavis, "en ik zou u hier niet mee lastig vallen als ik de enige was". Visser schrijft dat ze in 2004 al door collega's gewaarschuwd was: "Met Clavis kun je fijn samenwerken, ze hebben goede redacteuren, ze zijn aardig, maar ze betalen niet." Op haar blog verhaalt ze haar peripetieën om achterstallige royalty's van Clavis geïnd te krijgen. Intussen stromen er reacties binnen van andere gedupeerde jeugdauteurs.

Visser kreeg een stortvloed aan reacties te verwerken van andere gedupeerde Vlaamse en Nederlandse jeugdauteurs die met hetzelfde probleem geconfronteerd worden. In De Morgen van vandaag komt de zaak uitgebreid aan bod. Zo is jeugdauteur Patrick Bernauw door de problemen met Clavis in 2005 zelfs gestopt met het schrijven van jeugdboeken: "Clavis heeft allang de naam het niet zo nauw te nemen met het betalen van haar auteurs", zegt Bernauw. "Voor de royalty's voor een aantal van mijn boeken bij Clavis waaronder De Rechtvaardige Rechters en Duivelsteen ben ik uiteindelijk naar een advocaat moeten stappen. Twee processen later ben ik aan mijn zuurverdiende geld geraakt." Volgens Bernauw is Clavis zogezegd "een uitgeverij met een hart voor kinderen en jeugdboeken", maar "niet voor haar auteurs": "Ze rollen je terwijl je erbij staat", concludeert hij. "En het is schrijnend dat de situatie nu nog steeds nauwelijks verbeterd is."
De Vlaamse Auteursvereniging bevestigt  de problemen aan De Morgen. "Sinds anderhalf jaar krijgen ook wij auteursklachten over slechte betaalpraktijken van Clavis binnen. Die geven we nu systematisch door aan een advocaat die de zaken bundelt", zegt voorzitter Erik Vlaminck. Intussen heeft die een veertigtal klachten aanhangig gemaakt. Ook de bekende jeugdboekenauteur Marc De Bel weet maar al te goed hoe het er aan toegaat bij Clavis, zo zegt hij. Hij verklaart zich solidair met de oproep van collega-schrijfster Visser: "Ik heb zelf de nodige portie financiële problemen gehad met Clavis en ben blij dat ik vijf jaar geleden de deur achter mij heb kunnen dichttrekken. Het heeft me veel slapeloze nachten gekost om dat recht te trekken. Nu merk ik dat Clavis nog steeds dezelfde strategieën hanteert."

Clavis zelf dreigt er per mail aan Rian Visser mee een gepaste schadevergoeding te eisen "voor de schade die ze heeft willen toebrengen met haar blog".

Tags: Uitgeverijen, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-01-2011
Verwante berichten
Reacties

Ik heb bij Clavis net dezelfde problemen meegemaakt, blij dat er iemand dit openbaar heeft gemaakt. Wat mij treft is de tegenstelling tussen hun aaibare imago en initiƫle manier van doen (altijd allervriendelijkst ontvangen geweest,daar in Hasselt) en hun haaiengedrag als het aankomt op het uitbetalen van de centjes. Maar ja... auteursrechten oppotten levert je een aardige cent op he...Is schering en inslag en meestal kom je er lang genoeg mee weg. We zullen dan maar niet over andere auteursrechtenbureaus beginnen zeker? Zou hier zwaar beginnen stinken...

geplaatst door Kim Claeys op donderdag 27 januari 2011 om 12u55

Eindelijk wordt dit eens in het openbaar gezegd! De directie van Clavis moest zich een eind de grond in schamen... - ik ben ook een van die auteurs die nog aan geld moet geraken Mieke Vanpol

geplaatst door mieke vanpol op woensdag 26 januari 2011 om 21u49

Clavis heeft Rian Visser een dreigmail gestuurd. Gepaste schadevergoeding eisen. Liever eisen dan betalen, uiteraard. Achterklap treft Clavis in volle gezicht. Gelukkig is er nu de schrijversvakbond om die zakkenwassers collectief aan te pakken. Rian: trek je niets aan van die dreigmail en word lid van de Vlaamse Auteursvereniging.

geplaatst door marc tiefenthal op woensdag 26 januari 2011 om 16u31

Ik werk zelf niet voor Clavis, maar ik weet dat illustratoren even slecht af zijn bij Clavis als auteurs. Ik hoor al jaren klachten, en heb daardoor nooit ook maar geprobeerd bij Clavis werk te krijgen.

geplaatst door Eliane Duvekot op woensdag 26 januari 2011 om 13u29
Geef uw mening