Klachtenregen over uitgeverij Clavis zwelt nog aan

De klachten over financiële wanpraktijken bij uitgeverij Clavis houden niet op, zelfs in die mate dat de Limburgse Reconversie-maatschappij (LRM) er volgens de VRT een onderzoek naar gaat instellen. Uitgeverij Clavis belandde in het oog van de storm nadat Rian Visser openlijk had gesteld dat Clavis auteurs "systematisch niet of te laat betaalt" en De Morgen gisteren gelijkaardige getuigenissen en klachten van Vlaamse auteurs naar buiten bracht. De LRM is sinds 2005 aandeelhouder van Clavis en gaf het bedrijf in 2007 nog een kapitaalinjectie van 250.000 euro.

De storm van protest wordt ondertussen oorverdovend. Gedupeerde schrijvers en illustratoren blijven zich melden (bijvoorbeeld Jurgen Walschot). Ook voormalige werknemers van Clavis doen hun beklag. "Dat LRM-geld was op aan achterstallige betalingen voor het gebruikt kon worden", zegt Ina Vandewijer, die er onder meer uitgeefster was, in Het Belang van Limburg: "Op de duur werd mijn job onmogelijk: medewerkers geloofden me niet meer als ze niet betaald werden. Wie om achterstallig geld vroeg, mocht ik zelfs niet meer gebruiken. Hoe vaak ik met ongedekte cheques onderweg geweest ben!"

Volgens Clavis-directeur Philippe Werck in De Morgen vandaag "zal iedereen steeds het geld krijgen waar hij recht op heeft" en "wordt er hard gewerkt aan een correcte uitbetaling". Hij wijt de problemen aan "de snelle groei" van het bedrijf, waardoor liquiditeitsproblemen konden ontstaan. De Vlaamse Auteursvereniging, die via een advocaat al veertig klachten over laattijdige of uitblijvende honoraria verzamelde, heeft zijn bedenkingen bij de repliek van Clavis, dat intussen ook een sussende open brief stuurde naar zijn auteurs. "De heer Werck is sterk in promotalk", aldus woordvoerder Patrick De Rynck in De Morgen. "Maar bij ‘boeken maken' hoort ook royalty's betalen. De klachten over Clavis slepen al jaren aan, net zoals die over hun gebrekkige informatie. En ze zijn massaal. Het leek een tijd geleden beter te gaan, nét vanwege de vele klachten. Maar als we zien wat er nu allemaal loskomt, ook in Nederland, dan blijkt dat ‘beter gaan' bijzonder tijdelijk te zijn geweest. Deze wanpraktijken moeten stoppen."

De VAV voegt er nog aan toe dat "een jarenlange kreet over ‘liquiditeitsproblemen' een tikje lachwekkend wordt": "Het bewijst het structurele karakter van het probleem." De VAV pleit voor het oprichten van een deontologische commissie "die malafide praktijken in het literaire veld krachtig kan aanpakken". Zie onder meer ook de berichtgeving van TV Limburg. (Foto: de stand van Clavis op de Antwerpse Boekenbeurs)

Tags: Uitgeverijen, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 27-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening