Michael Horovitz is hoofdvogel van nieuwe Nacht van de Poëzie

Vandaag maakte curator Michaël Vandebril in aanwezigheid van bezieler Guido Lauwaert te Gent  de vijftig dichters bekend die op 2 april in de Vooruit deelnemen aan de Vijfde Nacht van de Poëzie. Op de lijst staan vertrouwde Vlaamse dichters als Dirk Van Bastelaere, Peter Verhelst, Stefan Hertmans en Roland Jooris, en jonge podiumdichters als Christophe Vekeman, Sylvie Marie, Stijn Vranken en David Troch. Bij de ruime Nederlandse delegatie onder meer Jules Deelder, Vrouwkje Tuinman, Eva Gerlach, Menno Wigman, Mustafa Stitou en Joost Zwagerman. Ook de Utrechtse dichter en organisator van de Utrechtse Nacht Ingmar Heytze zou zijn reisangst overwinnen en te Gent optreden. De namen van Maarten Inghels, de 87-jarige dichter Adriaan de Roover, Leonard Nolens, Gerrit Komrij, Johan Joos, Remco Campert, Delphine Lecompte, Ramsey Nasr, Andy Fierens en Menno Wigman waren al eerder bekend.

Eregast wordt de Engelse dichter Michael Horovitz (1935). Deze Engelse dichter wordt geëerd als een van de laatste nog levende deelnemers aan de Poetry Incarnation in de Londense Albert Hall in 1965, een legendarische poëzienacht waar Beat Poets als Allen Ginsberg en Lawrence Ferlinghetti optraden. Daar was ook Simon Vinkenoog bij die, aangestoken door dit evenement, in 1966 de eerste Nederlandse Nacht in de Amsterdamse Carré op poten zette. Op zijn beurt pakte Guido Lauwaert in de jaren zeventig uit met de Belgische nachten van de Poëzie die vanwege hun chaotisch gehalte, financiële perikelen en benevelde optredens als legendarisch te boek staan.

Tijdens de Vijfde Nacht zullen in  de Gentse Vooruit geluidsfragmenten uit die Nachten te horen zijn, het archief ervan wordt momenteel gedigitaliseerd. Via een samenwerking met De Sprekende Ezels, organisatoren van vrije podia te Gent en Antwerpen, biedt de equipe achter de Nacht ook anderen de kans om op de podia op te treden; via voorrondes en na beoordeling door een professionele dichtersjury krijgen 21 kandidaten de kans zich in het Vooruit-café als dichter te outen. Voor de gelegenheid zal de Gentse Vooruit omgeturnd worden tot een broeikas of serre-chaude, een verwijzing naar de dichtbundel van Maurice Maeterlinck, de Gentse Nobelprijswinnaar die vanaf het najaar in Gent uitgebreid wordt herdacht. De Nacht is een organisatie van Knack, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Poëziecentrum en Vooruit.

Tags: Poëzie, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 27-01-2011
Verwante berichten
Reacties

Let them beat the poetry ?!

geplaatst door HoedGekruid vzw op vrijdag 28 januari 2011 om 10u40
Geef uw mening