Papierman(d) - aflevering 111

Literair snipperwerk uit de voorbije week, geserveerd in onze vertrouwde salade mixte-rubriek:

°°Boekhandelaar en docent Nederlandse Letterkunde te Leeuwarden Bart Temme onderzocht het verschijnen en recenseren van Nederlandse debuten en vergeleek het jaar 2008 met eerdere onderzoeken uit 1978 en 1991. Enkele conclusies: het totaal aantal debuten is gedaald maar dit vooral doordat het aantal poëziedebuten flink is afgenomen. Zowat de helft van de debuten wordt in Nederlandse kranten en weekbladen gerecenseerd maar het aantal recensies per debuut is wel sterk gedaald. De onderzoeker merkt verder op dat ook het aantal krantentitels intussen fel afnam. Het gemiddeld aantal woorden per recensie lag in 2008 wel een stuker hoger dan in 1978 en 1991. De onderzoeker pleit voor grootschaliger onderzoek, gespreid over meerdere jaren. Meer op het literaire weblog Tzum.

°°Donderdagavond ging in de Haarlemse Stadschouwburg het toneelstuk De Aanslag in première, gebaseerd op de gelijknamige roman van Harry Mulisch. De dichte familie van Harry Mulisch was aanwezig. Regisseur Ursul de Geer tekende voor de theaterbewerking, Viktor Löw speelt de hoofdrol. Voor de speellijst zie Bos Theaterproducties.
°°Nieuwe writers-in-residence in Amsterdam: Charles Lewinsky in februari en Frank Adam in maart zijn de nieuwe writers-in residence te Amsterdam. Ze verblijven er op uitnodiging van het Fonds voor de Letteren. De Zwitser Charles Lewinsky haalde ook in de lage landen hoge verkoopcijfers met zijn roman Het lot van de familie Meijer. Hij voltooit te Amsterdam een nieuwe roman en wordt op 14 februari in de OBA geïnterviewd door Judith Uyterlinde. Auteur en theatermaker Frank Adam zal de tijd in Amsterdam benutten voor het werken aan een nieuwe bundel fabels. Meer nieuws bij het Fonds voor de Letteren.

°°Tilburg start een zoektocht naar een nieuwe Kinderstadsdichter. De huidige kinderstadsdichter Sara Bidaoui beëindigde op Gedichtendag haar jaar als stadsdichter. Via een wedstrijd rond Tilburg, mijn stad, mijn thuis worden kinderen uitgenodigd mee te dingen voor het stadsdichtersschap. Meer info op deze site

°°Stijn Vranken lanceert zijn tweede dichtbundel Wees gerust, maar niet hier met een kort, opmerkelijk poète maudit-filmpje van Jess De Gruyter.

°°De nieuwe roman van Kluun, Haantjes is "een overbodige roman", volgens Het Parool.

°°De brieven van Annie M.G. Schmidt gebundeld, naar aanleiding van haar '100ste verjaardag', zie Boekendingen.

°°De satirische graphic novel Quai d'Orsay, die Dominique de Villepin ridiculiseert, doet het goed aan de Franse kassa's, zie The Guardian.

°°De auteur Jonathan Swift (Gulliver's travels) gebruikte kindertaal in zijn liefdesbrieven, eveneens bij The Guardian.

°°De begraafplaats van Praag van Umberto Eco in Trouw, in een van de vele recensies: 'Meester van bedrog en zwendel'.

°°Norwich in Oost-Engeland, a getaway for book lovers, volgens The New York Times.

°°De Duitse auteur Peter-Paul Zahl (foto), die ooit sympathiseerde met de Baader Meinhof-groep, is op 66-jarige leeftijd in Jamaïca overleden, zie Der Tagesspiegel.

°°Zuid-Korea investeert fors in zijn openbare bibliotheken, en gaat er liefst 180 nieuwe openen, zie de Korea Herald.

°°Het boek als ingrediënt voor kunstwerken, Bookwork. Medium to Object to Concept to Art, zie Cadoc.nl.

°°Extreme book design, ook weer in The Guardian.

°°Vladimir Nabokov bleek het als vlinderdeskundige bij het rechte eind te hebben met zijn theorie over 'butterfly evolution' en zijn reputatie onder lepidopteristen groeit nog steeds, zie The New York Times.

°°De BBC gaat in een tv-adaptatie een slot breien aan een onafgewerkt verhaal van Charles Dickens: The Mystery of Edwin Drood.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening