Thrillerschrijfster Tess Franke blijkt oud-recensent Gert Jan De Vries

Consternatie in het wereldje van de Nederlandse thrillerschrijvers. Achter de naam van Tess Franke blijkt oud NRC-thrillerrecensent en literatuurwetenschapper Gert Jan De Vries schuil te gaan, zo lichtte de man zelf dit weekend in een interview toe met het Algemeen Dagblad, nadat Elsevier het nieuws onthulde. De auteur is dus geenszins "een juriste en schrijfster die samen met haar man en twee dochters vanwege bedreigingen aan het adres van haar echtgenoot Amsterdam ontvluchtte", zoals op de auteurspagina bij Anthos te lezen staat. Met het kiezen voor een vrouwelijk pseudoniem plaatste de auteur zich duidelijk in het segment van schrijfsters als Suzanne Vermeer, Simone van der Vlugt en Esther Verhoef wiens werk vooral bij vrouwelijke thrillerlezers vrij populair is. Ook de coverkeuze van Maskerade (2010) en De bezieling (2009) lijkt in die strategie te passen. Over zijn outing zegt Gert-Jan De Vries nu in het AD: "Het verhaal is met mij op de loop gegaan en ik wil uit die gevangenis. Ik wil zelf kunnen vertellen waarom ik deze boeken schrijf en wie ik ben.' De Vries vertelde verder dat hij door nogal wat vrouwenbladen werd geïnterviewd als 'Tess Franke': "Die hebben mijn verhalen geaccepteerd. Zij hebben nooit gedacht dat er iets niet klopte. Niemand heeft ooit deze maskerade doorgeprikt."

Het argument dat hij met de keuze van een pseudoniem zijn rol als recensent wou scheiden van zijn bestaan als schrijver valt alvast niet in goede aarde bij enkele thrillerschrijfsters. Die laten zich op Crimezone kritisch uit over het nieuws. De auteur zelf hoopt dat het publiek zijn boeken goed genoeg vindt om ze te blijven lezen.

Gert Jan De Vries promoveerde in de letterkunde op de bedrijfsgeschiedenis van uitgeverij G.A. van Oorschot. Hij werkte ook als poëzierecensent van de Volkskrant, redacteur van het tijdschrift Maatstaf en als acquirerend redacteur bij De Arbeiderspers. Met vertaler Auke Leistra vormde hij ooit het thrillerduo Gebr. Wagenaar. Meer bij De Spanningsblog.

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 30-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening