Japanse dichteres van 99 is onwaarschijnlijke bestsellerauteur

De 99-jarige Toyo Shibata is allicht de meest onverwachte bestsellende dichteres van haar generatie. Van haar bundel Kujikenaide zijn er in Japan sinds de publicatie eind 2009 al anderhalf miljoen exemplaren verkocht, zo meldt The Guardian. Shibata begon overigens maar gedichten te schrijven toen ze 92 was, en bovendien gaf ze de nu zo succesrijke bundel van 42 gedichten aanvankelijk zelf uit. Nadat het al goed verkocht, pikte uitgever Askuka Shinsha het op en maakte er een nog groter succes van.

De gedichten zijn volgens de hoogbejaarde auteur een hommage aan iedereen die haar de afgelopen twintig jaar heeft verzorgd. "Ik ben zo oud geworden dankzij de hulp van mijn familie, vrienden, verzorgers en dokters, en voor hen heb ik mijn dankbaarheid in poëzie willen omzetten." Die dankbaarheid nam overigens nog verrassende vormen aan. In een gedicht beschrijft ze hoe ze als 98-jarige verliefd wordt op een van haar dokters.

Nadat een documentaire op de Japanse televisie in december 2010 haar verhaal bracht, schoten de verkoopscijfers verder de hoogte in. Van succesrijke poëziebundels worden in Japans doorgaans niet meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Shibata - die 4 keizers en 81 eerste ministers meemaakte - werkt momenteel aan een nieuwe bundel, die nog voor haar honderdste verjaardag moet verschijnen. Zie ook hier.

 

Tags: Boekencuriosa, Poëzie, Japanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 31-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening