Franse tv-ster Patrick Poivre d'Arvor beschuldigd van plagiaat bij Hemingwaybiografie

De Franse schrijver en televisiepersoonlijkheid Patrick Poivre d'Arvor wordt door het weekblad L'Express beschuldigd van flagrant plagiaat. Zijn op 19 januari te verschijnen biografie van Ernest Hemingway, Hemingway, la vie jusqu'à l'excès leunt in sterke mate op een biografie van Peter Griffin uit 1985: Along with Youth: Hemingway, The Early Years, zo poneert het blad in een artikel met de titel Patrick Plagiat d'Arvor. Volgens Jérôme Dupuis van L'Express heeft PPDA - zoals de koosnaam van de voormalige nieuwspresentator van TF1 luidt - "massief en manifest" fragmenten overgenomen, zonder bronvermelding en zonder ze als citaat aan te geven, "comme portés par un étonnant sentiment d'impunité." En is het niet raar, zegt het blad, dat de auteursnaam in grotere letters op de cover staat dan de geportretteerde?

L'Express vlooide uit dat bijna honderd pagina's van het volumineuze boek van Poivre d'Arvor "vrijwel rechtstreeks geïnspireerd zijn door de biografie van Griffin". Om de bewijslast aan te geven, heeft L'Express drie voorbeelden online geplaatst waaruit de overeenkomsten tussen beide boeken moet blijken. Het boek van Griffin verscheen in 1989 ook in het Frans bij Gallimard, maar is tegenwoordig zo goed als onvindbaar in de boekhandel. Het blad wijst ook op overeenkomsten in stijl en structuur en op uittreksels uit de briefwisseling die opvallend parallel lopen. Het spreekt van "copier-coller", waarna PPDA enige "maquillage" uitvoerde. Er is weliswaar een lange bronnenlijst opgenomen - met 63 titels - maar de biografie van Griffin is slechts vermeld in een paar noten, bij de briefwisselingsfragmenten, zo zocht L'Express uit.

Patrick Poivre d'Arvor heeft al gereageerd op de aantijgingen en zegt dat hij zich "uiteraard gedocumenteerd heeft op basis van diverse bestaande Hemingway-biografieën", want "ik ga geen leven opnieuw uitvinden." "Deze biografie van Griffin leek me de beste over de jonge Hemingway." Hij ontkent elke beschuldiging van plagiaat en beschouwt die als "zeer kwetsend." Het boek van de populaire Poivre d'Arvor zou in een eerste druk van 20.000 exemplaren verschijnen, ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van Hemingway. De mediaster staat bekend voor zijn hoge, maar soms nogal slordige boeken- productie, waaruit toch regelmatig bestsellers voortvloeien. Zie ook de berichtgeving bij Libération en Le Monde.

Tags: Franse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening