Amazon staat beperkt digitaal ontlenen toe

Je digitale boek voor een poosje uitlenen? Sinds kort biedt Amazon die mogelijkheid, weliswaar voorlopig alleen nog in de Verenigde Staten, meldt The Independent. Via zijn Kindle laat Amazon zijn lezers toe om een e-book uit te lenen aan een vriend of kennis. Daarmee speelt ze in op de uitdrukkelijke vraag van lezers die het jammer vonden dat ze af en toe hun vrienden niet konden laten delen in hun digitale literaire genoegen.

Maar natuurlijk blijft het ontlenen gebonden aan welbepaalde voorwaarden, kwestie van de deur naar piraterij niet wijd open te zetten. E-boekbezitters kunnen door de uitgevers geselecteerde Kindletitels aan welgeteld één vriend uitlenen voor veertien dagen. De leners moeten de naam en het e-mailadres aangeven van de persoon aan wie ze een boek tijdelijk willen overdragen. De eigenaar kan er gedurende die veertien dagen trouwens effectief geen gebruik van maken.

Ontleners hoeven voor het systeem geen Kindle te hebben: een van de talloze Amazon Kindle-apps blijkt te volstaan. Een vervelend probleem is alvast uit de weg geruimd door het digitale ontlenen: je hoeft niet te vrezen dat je je boek terugkrijgt vol koffievlekken, ezelsoren of kruimels tussen de pagina's. Na veertien dagen verdwijnt het boek overigens onherroepelijk uit de bestanden van de ontlener en keert het fris en monter terug naar de rechtmatige eigenaar, die het weer volledig kan gebruiken.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening