Remco Campert is laureaat van Gouden Ganzenveer 2011

De Gouden Ganzenveer 2011 is vandaag toegekend aan de Nederlandse auteur Remco Campert. De Academie roemt Campert om "zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijnen zo bedrieglijk eenvoudig vorm te geven, dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven". Met de onderscheiding wil de Academie De Gouden Ganzeveer het geschreven woord in onze mutimediale samenleving onder de aandacht brengen. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, politiek, wetenschap en bedrijfsleven.

Remco Campert (1929), dichter, prozaïst, columnist en Vijftiger, werd in 1976 bekroond met de P.C. Hooftprijs voor poëzie en kan terugblikken op een indrukwekkend literair oeuvre dat een periode van zestig jaar bestrijkt. Recente hoogtepunten waren de romans Een liefde in Parijs (2004) en Het satijnen hart uit 2006. Ook de dichtbundel Nieuwe herinneringen (2007) werd goed ontvangen. De recentste boeken van de uiterst bedrijvige Campert zijn Mijn eenmanszaak, een bundeling van de columns die hij sinds 2009 wekelijks op zaterdag voor de Volkskrant schrijft, en de verhalenbundel Om vijf uur in de middag. Remco Campert schrijft de Gedichtendagbundel 2011. Ook het podium werd de voorbije jaren geenszins geschuwd; Remco Campert is vaste gast bij Saint-Amour en zette met collega's columnisten als Jan Mulder en Bert Chabot menige theatertournee op. Binnenkort neemt hij voor het laatst deel aan Saint-Amour.

De prijs, bestaande uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie, zal op donderdag 7 april te Amsterdam overhandigd worden. Recente laureaten waren Tom Lanoye, Joost Zwagerman, Adriaan van Dis en vorig jaar Joke van Leeuwen.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 09-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening