Biografie van Willem Elsschot verschijnt begin maart

Herhaaldelijk aangekondigd en herhaaldelijk uitgesteld. Maar nu bestaat er geen twijfel meer over: Vic van de Reijt komt op 3 maart wel degelijk met zijn langverwachte biografie van de zakenman-schrijver Willem Elsschot (1882-1960). Het boek heet eenvoudigweg Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder en verschijnt bij uitgeverij Athenaeum. Een van de hamvragen die Van de Reijt wil uitklaren is hoe het zakenleven de schrijver heeft beïnvloed. Hij kreeg toegang tot het zakelijke archief van Alfons De Ridder, dat bewaard was gebleven in een vochtige kelder. De ontdekkingen die hij daar deed vormen het hart van "een biografie die voor het eerst recht doet aan de schrijver én de zakenman", zo luidt het. "En dan blijkt dat de zachtmoedige Frans Laarmans het in de praktijk vaak tegen de harde mijnheer Boorman moest afleggen. Elsschots literaire werk kan worden gezien als een vorm van boetedoening voor zijn zakelijk handelen."  Ook wordt aangekondigd dat het boek "een geschiedenis" zal schetsen, "van een periode waarin de emancipatie van Vlaanderen haar beslag kreeg, want ook daarin speelde De Ridder/Elsschot een belangrijke rol." De Elsschot-biografie verschijnt dus kort na het afsluiten van het Elsschot-jaar, dat vorig jaar culmineerde in het Antwerpse stadsfestival De Stad van Elsschot (zie 'verwante berichten')

Vic van de Reijt, uitgever bij Nijgh en Van Ditmar en publicist op het terrein van literatuur en muziek, bezorgde in 1993 samen met Lidewijde Paris al de Brieven-editie van Elsschot.

Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder telt 400 bladzijden en kost 29,95 euro.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening