Cairo Book Fair komt in limbo terecht

Literatuur is momenteel geenszins de hoofdbekommernis van de protesterende Egyptenaren. Maar als gevolg van het aanhoudende volksoproer is ook de jaarlijkse Caïro International Book Fair in het gedrang gekomen. De beurs, de oudste en grootste in de Arabische wereld, lokt normaal zo'n 2 miljoen bezoekers, maar kan nu geen doorgang vinden. Nogal wat buitenlandse bezoekers en standhouders strandden in Egypte, zonder te kunnen terugkeren of raakten ook gewoonweg niet ter plaatse. Eregast China trok zijn delegatie aan de vooravond van de opening terug. Ook vanuit Europa regende het afzeggingen.

De Cairo Book Fair zou normaal op zaterdag 28 januari geopend worden door president Hosni Mubarak, zoals ieder jaar het geval is. Maar die had wel wat anders aan het hoofd. Het evenement bleef de voorbije dagen in limbo achter.

Salwa Gaspard, directeur van de kleine uitgever Saqi Books met kantoren in Londen en Beiroet, zegt in The Guardian: "Er was weliswaar geen officiële aankondiging dat het evenement afgelasst was, maar Mubarak kwam uiteraard niet. Onze vertegenwoordiger uit Beiroet kon gelukkig een vliegtuig vinden dat hem naar huis bracht, maar nogal wat collega's zijn onfortuinlijker en nog steeds hier." Volgens Gaspard betekent de chaos rond de Cairo Book Fair voor veel uitgevers ook een financiële strop: "Heel wat uitgevers sturen hun boeken vooruit, omdat ze rechtstreeks kunnen verkocht worden op de beurs. Het gaat vaak om grote hoeveelheden en we zijn nogal pessimistisch over het recupereren van deze boekenvoorraden."

De voorbije jaren kwam de Caïro Book Fair niet altijd gunstig in het nieuws. Boeken met expliciet seksuele thema's werden geweerd en de Egyptische autoriteiten banden eerder al ooit boeken van Milan Kundera, Ibrahim Badi, Hanan al-Sheikh en Elias Khoury uit de beurshallen.

President Mubarak heeft intussen de literaire criticus en academicus Gaber Asfour benoemd op de post van nieuwe minister van Cultuur. Hij vervangt Farouq Hosni, die in 2009 kandidaat-directeur was van de UNESCO, maar zijn kansen zag verzwinden, nadat hij had verklaard "Israëlische boeken te zullen verbranden in Egypte." 

Tags: Literaire evenementen, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening