Yann Martel zet punt achter boekenzendingen naar Canadese premier

De voorbije vier jaar stuurde Man Booker Prizewinnaar 2002 Yann Martel welgeteld honderd boeken op naar de Canadese eerste minister Stephen Harper. Het was zijn hoogstpersoonlijke poging om de premier enige geletterdheid en liefde voor de literatuur mee te geven (zie ons bericht van destijds). Maar nu zet Martel het initiatief stop, zo meldt The Guardian. Hij geeft voorrang aan het wek aan zijn nieuwe roman The Mountains of Portugal en bovendien wordt hij voor de tweede maal vader.

Elke tweede maandag van de maand kreeg Harper sinds april 2007 van Martel nochtans een boek op de deurmat, variërend van Tolstojs De dood van Ivan Iljitsj, via Sappho, Albert Camus, Lu Xun, China Achebe, Alan Bennett of Douglas Coupland. Maar ook Art Spiegelman, George Orwell en zelfs Agatha Christie en Antoine de Saint-Exupéry passeerden de revue (zie de voortgang van het project op deze site).

 Zijn zending ging telkens vergezeld van een briefje waarin Martel, auteur  van onder meer The Life of Pi, de verdiensten van het toegestuurde boek toelichtte. Meer dan een beleefd standaardantwoordje leverde dat niet op. "Ik word het moe om boeken als politieke kogels en granaten te gebruiken", gaf Martel ruiterlijk toe. "Boeken zijn te precieus en te mooi om zo langdurig op die manier gebruikt te worden." Zijn laatste zending bestond uit het toneelstuk Incendes door Wajdi Mouawad, dat zich afspeelt in een door oorlog verteerd Libanon. "Een toneelstuk van Mouawad is prima geschikt als laatste boek, omdat Moauwad een meertalige Quebecois van Libanese origine is en dus een typische hybride Canadees. En ik wilde eindigen met een Canadese auteur." Martel voegde er nog aan toe dat hij Harper onder meer ook wou tonen hoe gevarieerd de Canadese boeken, film, muziek- en danscultuur is en bewijzen dat ze meer dan entertainment en money making is. Zie ook dit eerdere DPM-bericht.

Tags: Boekencuriosa, Klassiekers, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening