Gustaaf Peek is bekroond met BNG Nieuwe Literatuurprijs

De Nederlandse auteur Gustaaf Peek is de winnaar van BNG Nieuwe Literatuurprijs voor zijn roman Ik was Amerika. De onderscheiding geeft jonge, nog niet doorgebroken schrijvers een zetje in de rug. Peek, die twee jaar geleden ook al genomineerd was, ontvangt 15.000 euro en een sculptuur.

"Een auteur van wie we nog heel erg veel gaan horen", zo prijst de jury de 35-jarige Gustaaf Peek. In Ik was Amerika (Querido) volgen we de Nederlander Dirk Winter die in de Tweede Wereldoorlog vecht voor de Duitsers. Hij belandt in een krijgsgevangenenkamp in de Verenigde Staten, waar hij vriendschap sluit met de zwarte arbeider Harris, en diens halfzus. "Peek heeft de lat hoog gelegd met een roman over vrijheid, vriendschap en schuld", zo luidt het in het juryrapport. Juryvoorzitter Arno Brok, die de prijs gisteravond in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitreikte, spreekt ook van "een krachtig boek" en "een smeltkroes van verhalen (...) hoewel Peek het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt door de gefragmenteerde werkwijze. Maar hij weet de lezer op wonderbaarlijke wijze te roeren." Ik was Amerika is Peeks derde roman, na Armin (2006) en Dover (2008).

Peek werd uitverkoren boven drie andere genomineerden: Alex Boogers (De tijger en de kolibrie, Podium), Elke Geurts (Lastmens, Nieuw Amsterdam) en de Vlaming Joost Vandecasteele (Opnieuw en opnieuw en opnieuw, De Arbeiderspers). Oorspronkelijk behoorde ook Ernest van der Kwast tot de genomineerden met zijn succesvolle roman Mama Tandoori. Maar de mediatieke schrijver poogde een juryrelletje uit te lokken en gaf aan liever niet te figureren op de shortlist, omdat hij vond dat hij als bestsellerauteur eigenlijk wél al doorgebroken was. De BNG Nieuwe Literatuurprijs, goed voor 15.000 euro, heeft immers welomschreven criteria: hij is bedoeld voor auteurs onder de veertig jaar die nog niet doorgebroken zijn en die nog geen grote literaire prijs hebben gewonnen. Hij werd vervolgens door de organisatie van de lijst gehaald.

De jury bestond dit jaar, naast voorzitter Brok, uit Eva Berghmans, Han Ceelen, Maarten Moll en Daniëlle Serdijn. Eerdere laureaten van de BNG Literatuurprijs waren Esther Gerritsen, Yves Petry in 2006, Sanneke van Hassel in 2007, de Vlaams-Marokkaanse Rachida Lamrabet in 2008 en de Nederlands-Urugayaanse Carolina Trujillo in 2009.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening