Papierman(d) - aflevering 113

Verspreide literaire dolingen en dwalingen, afkomstig uit hoeken en kieren van het wereldwijde web.

°° Een curieuze tentoonstelling met postkaarten van de familie Garcia Llorca, samengesteld door de Britse fotograaf Martin Parr.

°° In Californië loopt de tentoonstelling 'Charles Bukowksi: Poet on the Edge', met materiaal dat in 2006 door zijn weduwe aan de Huntington Library werd gedoneerd.

°° Het 'gewichtloze lezen', besproken op Signandsight door de Duitse literatuurprofessor en digi-affectionada Ruth Klüger.

°° The New York Times heeft het over de pas verschenen biografie van J.D. Salinger.

°°Laurent Binet over een artikel van Léon Trotski uit 1933 over Voyage au bout de la nuit van L.F. Céline (Le Nouvel Observateur): "L'ex-dirigeant bolchévique y fait preuve d'une finesse d'analyse tout à fait impressionnante."

°° Ter gelegenheid van de dertigste sterfdag van Romain Gary/Emile Ajar verschenen er 'beaux livres' met bijdragen van o.a. Pierre Assouline en Bernard-Henri Lévy en een Engelstalige biografie. In het Musée des Lettres et Manuscrits in Parijs loopt nog een expositie ingericht tot 3 april. (Welingelichte Kringen)

°° Boekensteunen (foto) in alle maten en formaten, al valt over smaak te twisten (via Flavorwire)

°° Culturele amnestie voor verdwenen Leuvense bibliotheekboeken, dat wil Patricia Ceysens (Open VLD), zie De Morgen.

°° De Grote Jongerenliteratuur Prijs wordt vanaf de editie 2011 een Vlaams-Nederlandse prijs georganiseerd door Stichting Lezen Nederland en Stichting Lezen Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, CJP Nederland, CJP Vlaanderen en Boek.be. Ronald Giphart wordt de juryvoorzitter. De prijs werkt met een longlist, een online stemcampagne voor jongeren voor de publieksprijs en een shortlist met drie vertaalde en drie oorspronkelijk in het Nederlands verschenen boeken. De prijs mikt op werk dat aansluit bij de belevingswereld van jonge lezers tussen de 15 en 20 jaar.

°°Joost De Vries over zijn debuut, Pia de Jong over de 'moeilijke tweede', zie NRC.

°° Na de eerste aandacht voor La langue de ma mère in Wallonië met recensies in Le Soir en La Libre Belgique vermeldt nu ook het Franse weekblad L'Express de vertaling van Tom Lanoyes bestseller Sprakeloos, uitgegeven bij Editions La Différence.

°°Alle Lansu bespreekt in Het Parool Silvia Avvalone's Staal.

°° De finalisten van de vetgespekte Sami Rohr Prize voor Joodse fictie zijn bekendgemaakt. De prijs - 100.000 dollar voor de winnaar en 25.000 voor de tweede - is bedoeld voor opkomend talent van Joodse afkomst. (Jacket Copy)

°° McSweeney's maakt de balans op van de Amerikaanse boekenwereld: 'The state of publishing'

°° De jury van de Academica Debutantenprijs nomineerde uit 70 ingezonden Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten volgende titels: Bonita Avenue van Peter Buwalda, Ik ontmoette een man van Gerrie Hondius, De val van Hippocrates van Menno Lievers, Levi Andreas van David Pefko en Het graf van de voddenraper van Bart Vercauteren. Vorig jaar won Blinde wereld van Ellen Heijmerikx.

°°1Q84 van Haruki Murakami dringt ook tot Frankrijk door, Le Monde had een zeldzaam interview: Haruki Murakami, écrivain universel

°° Het Stellenbosch Woordfees is een literair festival in Zuid-Afrika (van 4 tot 13 maart) met enkele bezoekers uit de Lage Landen: Arnon Grunberg, Tom Lanoye en Ingrid Vander Veken. (Zie ook Die Burger.)

°° De besparingen bij de Britse bibliotheken blijven beroering veroorzaken. Julia Donaldson, auteur van het klassieke kinderboek The Gruffalo (illustratie), zegt dat het inkrimpen van de budgetten ervoor zal zorgen dat Groot-Brittannië "nog minder geletterd zal zijn". (The Telegraph) Zie ook dit verhaal bij The Independent.

°° Het mysterieuze Voynichmanuscript blijkt na C14-datering veel ouder te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. (Nu.nl)

°° Enkele jeugdschrijvers zijn op de tenen getrapt door Martin Amis. Hij heeft in zijn eigen weinig subtiele stijl laten weten dat hij "pas kinderboeken zal schrijven mocht hij hersenschade hebben opgelopen". (The Independent)

Tags: Literaire prijzen, Britse literatuur, Digitalisering, Franse literatuur, papierman(d), Boekencuriosa, Poëzie, Spaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn/Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 12-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening