Amerikaanse boekhandelketen Borders schurkt tegen het faillissement aan

De Amerikaanse boekhandelketen Borders US vraagt mogelijk deze week het faillissement aan. Het voorbije weekend kon Borders een miljard dollar aan schulden niet herfinancieren, zo meldt het Britse vakblad The Bookseller en schrijft ook Boekblad. Het faillissement is het gevolg van de aanhoudende slechte resultaten sinds de aanvang van de economische crisis. Borders was daardoor vorig jaar in de betalingsproblemen geraakt. Ruim een jaar geleden begonnen kleine uitgevers te klagen dat het bedrijf zo laattijdig betaalde. Afgelopen januari kondigde het bedrijf aan de leveranciers aan dat het de rekeningen van december niet kon voldoen.

Borders heeft er moeite mee haar voorraad op peil te houden. De boekhandelketen had daarop leveranciers voorgesteld hen te betalen in rentedragende leningen in plaats van in cash. De meeste weigerden daarop in te gaan, omdat ze de reddingsplannen van het bedrijf niet zien zitten.

Volgens The Independent heeft Borders zich onvoldoende ingesteld op onlineverkoop en de opkomst van het e-book.

Borders overweegt als noodsprong nu te fuseren met Barnes & Noble. Intussen werden de voorbije tijd al voortdurend personeelsleden ontslagen op het hoofdkantoor in Ann Arbor, in de staat Michigan. Borders, opgericht in 1971 door de broers Tom en Louis Borders, heeft meer dan 650 winkels over de hele Verenigde Staten. Er werken ruim 19.000 mensen.

Tags: Boekhandel
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening