Schip van kapitein uit 'Moby Dick' teruggevonden

Onderwaterarcheologen hebben het wrak gevonden van het schip The Two Brothers, een walvisvaarder uit Nantucket die in 1823 zonk nadat het twee keer was getroffen door de bliksem. De kapitein van het schip was George Pollard, die twee jaar daarvoor al de Essex verloor na een aanvaring met een potvis. De Amerikaanse schrijver Herman Melville baseerde zich bij het schrijven van Moby Dick op de belevenissen van Pollard.

Het is voor het eerst dat een gezonken walvisvaarder terug is gevonden. Van de hele Amerikaanse walvisvloot is nog slechts één schip bewaard gebleven. Het wrak ligt duizend kilometer ten noordwesten van Honolulu op een rif in een beschermd natuurgebied. Het schip zelf is grotendeels vergaan maar er werden twee ankers gevonden, naast driepoten die gebruikt werden om met walvisvet gevulde potten aan op te hangen, harpoenpunten, speren, kookspullen en tuigage. De onderzoekers van de America's National Oceanic and Atmospheric Administration vonden het schip al in 2008, maar maakten hun vondst pas nu bekend.

Melville publiceerde Moby Dick in 1851. Het boek, dat al snel een klassieker werd, gaat over een mythische witte walvis die veel scheepsrampen veroorzaakt. Hoofdpersoon in het boek is de eenbenige kapitein Ahab, die op de onfortuinlijke walvisjager Pollard is gebaseerd. Zie de BBC en National Geographic voor onderwaterbeelden.

Tags: Amerikaanse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening