Raymond Chandler en echtgenote Cissy postuum verenigd op Valentijnsdag

Op Valentijnsdag vond in de Amerikaanse stad San Diego een merkwaardige plechtigheid plaats. De as van de vrouw van hardboiled-schrijver Raymond Chandler (1988-1959) is herbegraven en bij de kist van haar echtgenoot gevoegd, zo meldt BBC News. Daarmee ging de laatste wens van Chandler, schepper van private eye Philip Marlowe, in vervulling. De auteur wilde begraven worden bij Cissy Chandler, die in 1954 overleed. Maar omdat hij geen precieze instructies had nagelaten over de bestemming van haar as na zijn eigen dood in 1959, heeft het vijf decennia geduurd voor de hereniging zich kon voltrekken. Het was de historicus Loren Latker die er bij biografisch onderzoek achter kwam dat Chandler er op stond dat ze na de dood zouden verenigd worden. Latker kon een rechter in Los Angeles overtuigen. Die gaf uiteindelijk in september 2010 de toestemming voor de herbegrafenis.

Meer dan honderd Chandler-aficionado's waren present bij de ceremonie gisteren op Mount Hope Cemetery. De stoffelijke resten van Cissy Chandler werden aangereden in een karavaan van vintage-auto's terwijl een bandje When the Saints Go Marching In speelde. Dezelfde predikant die in 1959 Raymond Chandlers begrafenis leidde, was ook nu weer van de partij. "Iedereen was ontroerd", verklaarde Loren Latker achteraf. Een nieuwe grafsteen bezegelde de hereniging van Cissy en Raymond. Daarop werd de beruchte zin 'Dead men are heavier than broken hearts' (uit The Big Sleep) aangebracht. Tot de gasten bij de plechtigheid behoorde acteur Powers Boothe. Hij speelde de hoofdrol in de tv-serie Philip Marlowe, Private Eye, die gebaseerd is op Chandlers detectives. Chandler schreef uiteindelijk maar 7 langere misdaadverhalen en 24 kortverhalen, maar zijn invloed op het detectivegenre is onschatbaar. Marlowes beroemdste vertolker is Humphrey Bogart in de filmklassieker The Big Sleep, waar hij aan de zijde van Lauren Bacall speelt. Lees hier meer over het vreemde huwelijk van Chandler met de achttien jaar oudere Cissy. Het paar verhuisde ruim dertig keer in dertig jaar. Zie ook de LA Times en de Spanningsblog.

Tags: Boekencuriosa, Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening