WEBSITESTORIES # 11 - Boekendingen

De uitgebreide en op randboekennieuws gerichte website Boekendingen is sinds mei 2006 in de lucht. Wie de bijna dagelijks geüpdatete site geregeld bezoekt, of deze volgt via Twitter of RSS-feed, hoeft geen literair festival, boekententoonstelling of antiquarische beurs meer te missen. Over degene die al deze informatie opsnort, rubriceert en publiceert komen we weinig meer te weten dan dat hij altijd al van lezen heeft gehouden en dat de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, waar hij als dertienjarige kwam met zijn vader, bij hem een immense nieuwsgierigheid heeft opgewekt. Het web is voor hem een prachtige manier om die belangstelling te bevredigen, zo schrijft hij. Het is de poort tot zeldzame handschriften, prachtige bibliotheken en kunst die hij "zeer waarschijnlijk" niet van dichtbij zal kunnen bekijken. Maar die hij nu wel kan zien en waarover hij kan lezen. De maker van Boekendingen heeft geen andere drijfveer dan zijn bevindingen met anderen te delen. (Al heeft hij ook Google als adverteerder, en is elk boek op de site gelinkt aan bol.com, wat je niet zou verwachten van iemand met hart voor boeken én dus wellicht ook voor de onafhankelijke boekhandel.)
Dat Boekendingen.nl na bijna vijf jaar met zo'n 30 à 40 posts per maand (in de stille zomermaanden wat minder, dat spreekt) een blijvertje is, is op zichzelf al verdienstelijk. Dat de site over zoveel uiteenlopende onderwerpen goed gedocumenteerde berichten brengt, is helemaal mooi. Met name bibliotheken, musea en schrijvershuizen en beurzen zijn goed vertegenwoordigd. Zo wordt aangekondigd dat er een kennismakingscursus getiteld "Het oude en bijzondere boek" in de bibliotheek van Haarlem zal plaatsvinden en dat er is begonnen met de bouw van de Library of Birmingham. Ook is er aandacht voor bijzondere bibliotheken, zoals de negentiende-eeuwse monumentale Kloosterbibliotheek bij Wittem (Limburg). De teksten zijn verlucht met foto's en waar mogelijk met filmpjes. Altijd zijn er links voor wie zijn door de korte nieuwsberichten opgewekte leeshonger wil stillen.

Dat die eerder zakelijke berichten kort zijn, vaak aangevuld met een van een achterflap of persbericht overgenomen alinea, is niet zo erg, aangezien de fletse mintgroene achtergrond wat kan schrijnen aan de ogen. Daarbij zou er eventueel nog wel wat aan de gebruiksvriendelijkheid van de site gesleuteld kunnen worden: je moet veel scrollen.
Boekendingen.nl richt zich voornamelijk op Nederlands en daarnaast Angelsaksisch nieuws. Zo valt er niet alleen te lezen dat de website over Menno ter Braak is gelanceerd, maar ook dat het Edgar Allen Poe House and Museum in Baltimore met sluiting wordt bedreigd door een subsidiestop en dat er een World Book Night wordt gehouden in Groot-Brittannië, waarbij een miljoen boeken gratis zullen worden weggegeven.
Een van de leukste en meest veelzijdige rubrieken is Covers with books. De maker van Boekendingen is kennelijk altijd op zoek naar omslagen van boeken met boeken. Hij gaat dan op zoek naar het schilderij waar het omslag op is gebaseerd, geeft informatie over de schilder ervan en zoekt naar meer werk met boeken erin. Zo leidt het boek Shakespeare's philosophy van van Collin McGinn, met daarop een menselijke schedel op een opengeslagen boek, via een ander boek met een andere uitsnede van hetzelfde schilderij op de voorkant (Gerrit Komrij's Humeuren en temperamenten) hem naar de zeventiende-eeuwse schilder Jan Davidsz. de Heem (1606-1684). Over hem valt dan te lezen dat er zes van dit soort vanitasschilderijen met boeken en schedel van hem bekend zijn. Een roman over "inquisitie, hekserij en zwarte magie", leidt naar de hedendaagse Spaanse schilder Dino Valls (afbeelding 2), die magisch-realistische schilderijen maakt, maar geïnspireerd op naakten van oude meesters. Onschuldiger is de serie Mannen tussen hun boeken of de covers met brillen op opengeslagen pagina's. Prachtig zijn de surrealistische tekeningen van de Duitse Quint Buchholz (afbeelding), die soms wel wat aan Magritte doen denken. (foto 1: Shiba Ryotarumuseum)

Tags: Bibliotheken, Bibliofilie, Boekencuriosa, Boekenbeurzen
Geplaatst door Wineke de Boer op 16-02-2011
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening