Opzij Literatuurprijs voor Jessica Durlacher

Op het Opzij Vrouwenboekenfestijn werd gisteravond de Opzij Literatuurprijs 2010 uitgereikt. Het Nederlandse vrouwenblad kende de jaarlijkse prijs voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige vrouwelijke auteur toe aan De held van Jessica Durlacher. Op de nominatielijst stonden Laia Fàbregas met Landen, Ester Gerritsen met Superduif, Margriet de Moor met De schilder en het meisje en Wanda Reisel met Plattegrond van een jeugd. In De held komt het vertrouwde thema uit het eerdere werk van Jessica Durlacher terug aan de oppervlakte: het omgaan van de tweede generatie joden met het leed dat hun ouders werd aangedaan.  De jury prees het boek als volgt: "De held is een compleet en genereus verhaal, met een intrigerende literaire thematiek. Naast een aantal zeer ontroerende scènes biedt Durlacher de lezer een dijk van een thriller." Jessica Durlacher is de dochter van de auteur en holocaust-overlevende G. L. Durlacher (1928 -1996). In De held, haar vierde roman, confronteert ze een hedendaagse familie met geweld dat zijn wortels vond in de Tweede Wereldoolog. Het spannende verhaal kreeg goede recensies. De auteur, die een geldbedrag van 5.000 euro wordt uitgereikt, toonde zich erg verheugd. Haar reactie bij de uitreiking: "Ik vind vrouwen best ingewikkeld, met vrouwen omgaan heb ik door de jaren steeds beter geleerd. Het feit dat het een vrouwenprijs is, vind ik eigenlijk heel leuk". Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Minke Douwesz voor haar roman Weg. Durlacher is de echtgenote van schrijver Leon De Winter. Zie onder meer Literatuurplein.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 17-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening