Papierman(d) - aflevering 114

Restnieuws en linkverkeer uit een relatief nieuwsluwe literaire week:

 

°°Die Zeit op een bizar huisbezoek bij Thomas Bernhard in Ohlsdorf. Hij zou onlangs tachtig jaar geworden zijn. "Es gibt kaum einen Schriftsteller, dem es so wichtig war, Häuser zu besitzen." En: "Das Haus sieht aus, als sei Bernhard nur kurz zum Bäcker gegangen." Zijn eigenhandig vertimmerde woning wordt 22 jaar na zijn dood nog steeds door dezelfde poetsvrouw in orde gehouden. Niets is van plaats gewijzigd: er kan zelfs aan het parfum van Bernhard worden gesnoven, zijn zwarte Mercedes staat nog op de binnenplaats.

°°Een nieuwe biografie over Humphrey Bogart, Tough Guy without A Gun, in de LA Times.

°°Hoe onze hersenen ons kunnen bedotten, of de eeuwige kunst van het zelfbedrog: Hersenspinsels. Waarom we dingen zien, horen en denken die er niet zijn, een boek van André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychologie. Bij VPRO-boeken.

°°Interview met Eva Gabrielsson, de 'weduwe' van Stieg Larsson, naar aanleiding van haar memoires over Larsson, inteview door Ellen de Bruin in NRC Boeken.

°°Zeven op de tien meest ontleende auteurs in Groot-Brittannië zijn kinderboekenauteurs, aldus BBC News

°°De intrede van de blurb en de dithyrambische lofprijzing op voor- of achterflap in Frankrijk, volgens L'Express.

°°Schrijfster Annelies Verbeke en fotograaf Charlie De Keersmaeker brengen een ode aan de nachtmens in hun duoboek Wakker, zie Cobra.

°°Sjoerd van Faassen is kwistig met lof voor Peter Theunyncks biografie over Karel van de Woestijne: 'superieur geboekstaafd.' In NRC Boeken.

°°Op 28 februari, 1 en 2 maart 2011 is schrijfster Diane Broeckhoven te gast op de universiteit van Bratislava (Slowakije). Broeckhovens wereldwijd vertaalde novelle De buitenkant van Meneer Jules (uitgeverij Vrijdag), zal er in de loop van 2011 in het Slowaaks verschijnen. Het boek verschijnt ook in het Tsjechisch: de Praagse uitgeverij Eroika kocht zojuist de rechten en voorziet dit najaar publicatie te realiseren.

°°Kluun mikt op een tv-serie van Haantjes, zie Het Parool.

°°Het leven van J.K. Rowling wordt in een tv-biopic gegoten, zie The Guardian.

°°Nobelprijswinnares Toni Morrison werd tachtig, zie LA Times.

°°Verhalen van Daphne du Maurier boven water getakeld, zie The Independent.

°°The Wall Street Journal op bezoek in de Bibliotheca Alexandrina in Egypte: A Symbol for the New Egypt.

°°De bibliotheekbussen van Beiroet, in The Daily Star.

°°The Official Catalog of the Library of Potential Literature: 'Potential is a dreamer's word, an ideal state that may never be. Perhaps that's what makes it a writer's word.' Zie The Millions.  

°°Het bankroet van de Amerikaanse boekhandelketen Borders veroorzaakt schokgolven tot in Australië, zie The Guardian.

°°De column van Christiaan Weijts in De Groene Amsterdammer, Madeleine 2.0.: "Er zou een woord moeten bestaan voor die typische sensatie bij het verlaten van een bioscoop."

°°Essayist Geoff Dyer en een reader's block.

°°En A Pocketful of Nudes, een kunstboek van beroepsfotograaf Pascal Baetens sleepte de eerste prijs in de wacht in de categorie ‘naaktfotografieboeken' van het internationaal concours van de Europese Federatie van Beroepsfotografen (FEP). (foto: Human Bookshelf)

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening