Verkiezing Mooiste Boekomslag van start

Het boekenvaktijdschrift Boekblad en de Stichting Best Verzorgde Boeken heeft gisteren opnieuw de verkiezing van Het Mooiste Boekomslag in gang geschoten. Een jury van boekverkopers koos 12 omslagen, waarna Vlaamse en Nederlandse boekhandelaren tot 28 februari hun stem kunnen uitbrengen. Op 3 maart wordt de winnaar bekend van de onderscheiding, die vooral de mainstreamboekontwerpers in het zonnetje wil zetten en een bokaal omvat. De prijs wordt uitgereikt bij Bijzondere Collecties in Amsterdam. De geselecteerde omslagen zijn te bekijken bij Boekblad.

Ontwerpers als Anneke Germers, Studio Jan de Boer of Studio Ron van Roon, Leentje van Wirdum, Herman van Bostelen of Emile Pen dingen mee naar de prijs. Germers, nu genomineerd voor haar cover van Engelvisje en andere verhalen (Kees T'Hart), stond al 14 keer met een omslag op de shortlist en won in 2008 met De valk van Kester Freriks. Jan de Boer (13 shortlistnominaties in de voorbije jaren) is genomineerd met het omslag van Congo van David van Reybrouck en Van Roon (11 shortlistnominaties in totaal intussen) met de cover van Mama Tandoori van Ernest van der Kwast, evenals deze van Arnon Grunberg, Huid en haar. Verder zien we onder meer de omslagen van Vogels met zwarte poten kun je niet vreten van A.H.J. Dautzenberg (ontwerp Herman van Bostelen), Vaslav van Arthur Japin (ontwerp Sander Patelski) en Vinexvrouwen van Naima El Bezaz (ontwerp Brigitte Slangen) opduiken.

Vorig jaar werd het omslag van de roman Wat is de wat van Dave Eggers bekroond, voor uitgeverij Lebowski ontworpen door Dog and Pony.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening