Exemplaren van 'overspelige bijbel' tentoongesteld en te koop aangeboden

Een zeldzaam exemplaar van de zogenaamde 'Wicked Bible' wordt door een antiquaar in San Francisco te koop aangeboden voor 80.000 dollar. De bijbel uit 1631 is uniek vanwege een wel zeer opvallende zetfout. Bij de tien geboden die in het boek Exodus worden opgesomd, wordt aanbevolen: 'Thou shalt commit adultery' - gij zult overspel plegen, waarbij duidelijk is dat het woordje 'not' abusievelijk weggelaten is.

De bijbel, die in 1631 werd gedrukt door de koninklijke uitgevers Robert Barker en Martin Lucas, is een herdruk van de King James Bible. Dit was de eerste Engelse vertaling van de bijbel die in 1611  verscheen. De jammerlijke fout werd niet meteen ontdekt, en enkele exemplaren van wat de 'Wicked Bible' zou gaan heten raakten verspreid. Het grootste deel van de oplage van 1000 werd na een koninklijk order wel degelijk verbrand, de drukkers kregen een monsterboete van 300 pond (nu meer dan 40.000 euro) waarbij ze ook hun drukvergunning verloren. Toch bleven dus enkele exemplaren van de unieke bijbel bestaan - al is niet duidelijk hoeveel precies.

In Cambridge loopt nog enkele maanden een tentoonstelling waar een exemplaar van de 'overspelige bijbel' te bezichtigen valt (zie The Telegraph). En ook in Canada kan de beroemdste zetfout in de geschiedenis momenteel bezichtigd worden in de Thomas Fisher Rare Book Library van de University of Toronto, waar een bijbeltentoonstelling werd samengesteld.

Tags: Boekencuriosa, Tentoonstellingen
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening