Ian McEwan scherp voor Israëlische nederzettingenpolitiek

Ian McEwan heeft gisteren fel uitgehaald naar de Israëlische politiek van de  nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. McEwan was naar Israël gereisd om er de Jerusalem Prize in ontvangst te nemen, de hoogste Israëlische literaire eer voor buitenlandse auteurs. Collega-schrijvers hadden McEwan - net zoals twee jaar geleden gebeurde met Haruki Murakami - opgeroepen om niet naar Jeruzalem te gaan, maar de schrijver greep de prijs dus aan om zijn kritiek te formuleren.

De romancier hekelde het "nihilisme van de zelfmoordterroristen van Hamas", maar ziet datzelfde nihilisme ook opduiken aan Israëlische zijde. "Het is nihilistisch om van de Gazastrook een gevangenis te maken. Het nihilisme heeft een tsunami van beton uitgestort rond de bezette gebieden." McEwan pleitte als tegengewicht voor dit nihilisme voor "creativiteit" en verwees daarbij naar de actualiteit: "De wil tot verandering, de honger naar individuele vrijheid die zich doorheen het Midden-Oosten verspreidt, is meer een opportuniteit dan dat het een bedreiging is."

De auteur van Solar riep zijn toehoorders, onder wie Israëlische president Shimon Peres en burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, op om een einde te maken aan de bouw van nieuwe nederzettingen en het kopen van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem.

Nadat McEwan te kennen had gegeven dat hij naar Israël zou reizen, werd hij in Groot-Brittannië "in verschillende graden van beschaving" aangemaand dat niet te doen. "Het waren niet bepaald vredevolle tijden," aldus nog de schrijver die Jeruzalem "de meest intense plaats" noemde waar hij ooit was geweest. Zie onder meer The Guardian.

Tags: Polemiek, Engelse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening