Ongepubliceerd werk van Enid Blyton ontdekt

In de archieven van Enid Blyton is een compleet, niet eerder gepubliceerd werk van de wereldberoemde kinderboeken-schrijfster aangetroffen. Het bijna tweehonderd pagina's tellende manuscript Mr Tumpy's Caravan werd aanvankelijk in verband gebracht met een niet zo bekend prentenboek Mr Tumpy and his Caravan dat Enid Blyton in 1949 publiceerde. Men ging ervan uit dat het een kladversie betrof die aan de strip voorafging. Maar het is wel degelijk een niet eerder bekend, compleet uitgeschreven werk waarin Mr Tumpy en zijn wandelende caravan magische avonturen beleven, een draak verslaan en hiervoor door een mooie prinses worden beloond, zo verklaarde de verraste jongste dochter van Blyton, Imogen Smallwood tegenover BBC News. De vondst werd gedaan in de archieven die in september 2010 door het Britse Centrum voor Kinderboeken Seven Stories te Newcastle werden aangekocht.

Enid Blyton (1897-1968), schrijfster van de wereldberoemde serie rond De Vijf en De Club van 7 schreef meer dan 700 boeken en naar schatting zo'n 4.500 verhalen.  De avonturen van De Vijf, vier kinderen en hun hond, werden ook tot succesrijke tv-series en films verwerkt; zoals in Five on a Treasure Island, een film uit 1957 (foto).  Uit een poll van Costa Book Awards uit 2008 kwam Enid Blyton als de populairste schrijver uit het Verenigd Koninkrijk naar voor, ze liet Roald Dahl en J.K. Rowling achter zich. Na de dood van Blytons oudste dochter Gillian Baverstock werden haar manuscripten en literaire nalatenschap geveild en aangekocht door het Seven Stories Centrum. Het centrum zal het manuscript in 2012 tentoonstellen maar plant ook dit jaar nog drie rondleidingen waarbij het werk zal te zien zijn. Of het manuscript ooit zal worden uitgegeven hangt af van Chorion, die de rechten op haar werk bezit. Die reageerden eerder behoudend op het nieuws. Meer bij The Guardian en op de website van Seven Stories

Tags: Engelse literatuur, Bibliotheken
Geplaatst door Johan Eeckhout op 23-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening