Christine D'haen liet volledige dichtbundel na

Christine D'haen (1923-2009) heeft een geheel voltooide dichtbundel nagelaten, zo meldt Nu.nl. De bundel met de titel De beker van Djamsjied zal in de zomer verschijnen bij Querido. 'De beker van Djamsjied' was ook een gedicht in D'Haens laatste bundel Innisfree, verschenen in 2007 (zie Meander).

Djamsjied (of 'Jamshid') is een mythische koning van Perzië die volgens een legende verbonden blijft aan de ontdekking van wijn. Een vrouw, lid van de harem van de koning, viel uit de gratie. Ze moest de gifbeker drinken, maar ontdekte dat de gefermenteerde druiven in de beker toch een ander effect hadden. Ze vertelde de koning over de bijzondere bijwerkingen van de drank en werd weer in de harem opgenomen. De koning beval om alle druiven van de Perzische hoofdstad Persepolis (niet ver van het huidige Shiraz in Iran) in wijndrank om te zetten. "D'haens poëzie is er een van associaties en verwijzingen naar bijbelse, alchemistische en mythologische werelden," schreef NRC naar aanleiding van haar overlijden in 2009.

Christine D'haen debuteerde in 1948 als dichteres. Ze kreeg in 1992 de Prijs der Nederlandse Letteren. Ze schreef naast gedichten ook een autobiografische roman en een biografie over de dichter Guido Gezelle.

Tags: Poëzie
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening