Papierman(d) - aflevering 115

Kleiner nieuwsgrut dat toch niet tussen de plooien mag vallen, in de vertrouwde rubriek:

°°In de  vrijdag te ver-schijnen Elsschot-biografie van Vic Van de Reijt Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder staat een tot op heden onbekend gedicht, enfin, de biograaf zelf heeft het over "een konterfeitsel dat de naam gedicht nauwelijks verdient". Tja. Interview en gedicht staan te lezen bij Knack.

°°Steve Jobs stelde de iPad 2 voor en had ook nieuws over de verkoop van e-books via de iBookstore: 100 miljoen sinds april 2010. Zie The LA Times.

°°Het programma van de Dag van de Literatuur is bekend. in In veertien zalen en acht podia in de Doelen te Rotterdam treden op 17 maart tal van schrijvers op die scholieren uit de Tweede Fase enthousiasmeren voor literatuur.

°°De Londense boekhandel Foyles laat zich niet uit het lood slaan door onheilstijdingen in de branche en gaat op Charing Cross Road in Londen een nieuw boekenpaleis bouwen, zie Boekendingen.

°°Met als titel 'Wat onderneemt Halbe Zijlstra?' is een Nederlandse blog opgestart die het belang van kunst en cultuur tegenover de Nederlandse Staatssecretaris wil aantonen. Deelnemers worden uitgenodigd een mooi literair boek of een theaterkaartje naar de politicus te sturen en hun daad op de blog toe te lichten.

°°In het Provinciaal Museum Emile Verhaeren loopt tot 1 mei de tentoonstelling Verhaeren Verbeeld - collages/Palimpsesten. Willy Van Eeckhout schiep door middel van overklevingen en overschilderingen van kopies van brieven en gedichten telkens een origineel plastisch werk. Frans Boenders vertaalde een tiental van Verhaerens minder bekende anarchiserende gedichten naar het Nederlands. Naar aanleiding van deze expo zal de permanente Verhaeren-collectie grotendeels in het teken staan van de diverse vertalingen die ooit verschenen zijn.
°°Arnon Grunberg gaat acteren; tijdens het Zeeland Nazomerfestival op 24 augustus 2011 zal hij in Am Ziel van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard de rol van "dramatisch schrijver" vertolken, een van de drie hoofdrollen. Meer bij NRC.

°°Onafgewerkte roman van Australische Nobelprijswinnaar Patrick White ziet binnenkort het licht, zie The Independent.

°°De bittere strijd omtrent de Franz Kafka-nalatenschap, zie de London Review of Books.

°°Slapen met een boek, zie The Rumpus. En de pijn van het lezen, bij de New York Times Sunday Book Review.

°°De geschiedenis van het woord OK, zie The Independent.

°°Robert Solé is gestopt als boekenchef van Le Monde des Livres.

°°Gecensureerde boeken bevolken terug de schappen in Egypte en in Tunesië, zie The Guardian.

°°De shortlist van de J.C. Bloem-poëzieprijs, een prijs bestemd voor de tweede dichtbundel van een jonge Nederlandstalige dichter, had u nog tegoed. De 5 genomineerde dichters zijn Eva Cox met Een twee drie ten dans (De Bezige Bij), Arnoud van Adrichem met Een veelvoud ervan (Contact); Marije Langelaar met De schuur in (Arbeiderspers) Ester Naomi Perquin met Namens de ander (Van Oorschot) en Peter Swanborn met Tot ook ik verwaai (Podium). De J.C. Bloem-prijs wordt uitgereikt op zaterdag 16 april 2011, de 45ste sterfdag van de dichter.

°°En waarom geen domino-effect uitgeprobeerd met boeken? De Amerikaanse boekhandel Bookmans geeft het voorbeeld.

 (afbeelding 1: La lectrice soumise, 1928, René Magritte + boekensteunen van Edward d'Ancona)

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening