Abdolah opent expo 'Geschreven Portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders'

Komende donderdag opent de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah de tentoonstelling "Geschreven Portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders" in De Verdieping van Nederland, de exporuimte die de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag delen. Beide instellingen presenteren uit hun collecties egodocumenten, brieven en boeken die iets kenmerkend vertellen over de vijftig belangrijke Nederlanders aan wie de expo is gewijd.

De expositie is meteen ook een opmaat naar de Nederlandse Boekenweek, van woensdag 16 tot en met zaterdag 26 maart 2011 die dit jaar draait rond het motto Curriculum Vitae - Geschreven portretten. Op de tentoonstelling zal onder meer de smeekbede van Mata Hari te zien zijn die de ter dood veroordeelde artieste vanuit de Parijse gevangenis richtte aan de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken. Ook het eerste scheepsjournaal van Michiel de Ruyter en een reisdagboek van P.C. Hooft over zijn reis naar Rome in 1600 worden er uitgestald. De Koninklijke Bibliotheek levert de merkwaardigste bijdrage: de met UMA A 102 nr. 1, 9 en 10 gelabelde stukken omvatten een brief van Gerard Reve aan Angèle Manteau vergezeld van een kroontjespen en een haarlok die de schrijver in 1975 naar zijn uitgeefster stuurde (foto). Gerard Reve correspondeerde met haar over het uitgeven  van Een circusjongen en stuurde zijn kroontjespen mee waarmee hij hoofdstukken 9 en 10 van het werk had geschreven. Waarom de volksschrijver een haarlok meestuurde, met de beschrijving "voor de dameskapper" is niet meteen duidelijk. Brief, pen én haarlok belandden in 1998 in de KB toen Angèle Manteau (1911-2008) haar persoonlijke en literaire archief aan die instelling schonk, een beslissing waarmee ze in Vlaanderen voor nogal wat commotie zorgde.

Tags: Tentoonstellingen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 25-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening