John Le Carré draagt archief over aan Oxfordbibliotheek

De 79-jarige Britse thrillerauteur John le Carré heeft zijn archief geschonken aan de Bodleian Library van de universiteit van Oxford. De schrijver van onder meer The spy who came in from the cold en The constant gardener draagt manuscripten, persoonlijke archieven en correspondentie over aan de universiteit, waaraan hij vroeger talen heeft gestudeerd, meldt BBC News.

Achtenvijftig dozen zijn nu bij de bibliotheek afgeleverd. Later volgen meer persoonlijke spullen, foto's en correspondentie. Regelmatig zullen excerpten uit het archief aan het publiek getoond worden, waaronder manuscripten van The constant gardener en The Tailor of Panama, de werken die Le Carré het nauwst aan het hart liggen, evenals van het bekende Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

Le Carré toonde zich opgetogen over de overdracht: "Ik ben blij dat ik dit kan doen. Oxford was de spirituele thuishaven van Smiley [le Carre's bekendste spionpersonage] en het is ook de mijne. En hoewel ik het grootste respect heb voor Amerikaanse universiteiten, zal ik me het best op mijn plaats voelen in de Bodleian."

 

Richard Ovenden, de verantwoordelijke voor Special Collections and Associate Director of the Bodleian Libraries, zegt dat het archief aantoont hoeveel "werkkracht en inspanningen" in het oeuvre van Le Carré schuilen. Een pagina van het manuscript van Tinker, Tailor, Soldier, Spy toont bijvoorbeeld aan dat slechts drie regels ervan niet door Le Carré gecorrigeerd, geammendeerd of herschreven werden. Ovenden hoopt dat de schenking vorsers nieuwe inzichten in het werk van Le Carré zal bieden. Er worden ook tentoonstellingen, seminaries en conferenties aangekondigd en er wordt gedacht aan digitale ontsluiting. 

John Le Carré is de schuilnaam van David John Moore Cornwell. Tijdens de jaren vijftig en zestig werkte hij voor de Britse geheime dienst MI5 and MI6. Officieel was hij diplomaat, in werkelijkheid bespioneerde hij het communistische oostblok. Le Carré was altijd erg geprikkeld door wat er aan de andere kant van het IJzeren Gordijn gebeurde. Zijn derde roman The Spy Who Came in from the Cold (1963) werd een internationale bestseller, waarna hij de geheime dienst verliet en fulltime auteur werd. Tot op heden heeft Le Carré 22 novels geschreven, die in 36 talen zijn vertaald. 

Tags: Engelse literatuur, Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening