Tsjechische auteur Arnost Lustig (84) overleden

De Tsjechisch-Joodse romanschrijver Arnost Lustig is zaterdag in Praag overleden op 84-jarige leeftijd, zo meldt BBC News. Hij leed al vijf jaar aan kanker. Lustig was een overlevende van de naziconcentratiekampen, waarover hij onder meer de roman De reis van Katharina Horowitz schreef.

Lustig wist in 1945 te ontsnappen uit een trein die hem naar concentratiekamp Dachau zou brengen. Daarvoor had hij Auschwitz, Theresienstadt en Buchenwald al weten te overleven. Hij was in 1942 opgepakt door de nazi's.

Na de Tweede Wereldoorlog was Lustig werkzaam als journalist, waarbij hij onder meer de Arabisch-Israëlische oorlog coverde. Lustig verliet Tsjechoslovakije toen de Sovjettroepen er in 1968 binnenvielen en vestigde zich in de VS. In de jaren negentig keerde hij terug naar Praag, toen het communistische regime was gevallen. De toenmalige Tsjechische president en collega-auteur Václav Havel bezorgde hem een appartement in het kasteel van Praag. Lustig schreef zowel toneelstukken, romans als kortverhalen.

Tags: Wereldliteratuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening