Rechtszaak over het gebruik van 'Tolkien' als romanpersonage

De erven van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien (1892-1973) spannen een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse schrijver Steve Hillard, die in zijn roman Mirkwood de auteur van The Lord of the Rings opvoert als hoofdpersonage, zo meldt The Guardian. 'Mirkwood' is de naam van twee fictionele wouden in Tolkiens universum.

De Tolkien Estate (met zoon Christopher Tolkien als voornaamste beheerder) vraagt nu de stopzetting van de verkoop en de vernietiging van alle resterende exemplaren van het boek, dat Hillard zelf uitgaf en via Amazon te koop aanbiedt.

De advocaat van de Estate stelt dat Steve Hillard "onwettig commercieel voordeel" heeft gehaald uit de rechten en dat het boek "de naam, persoonlijkheid en reputatie van wijlen professor Tolkien trivialiseert". Hillard riposteerde dat hij een "respectvol" portret heeft gemaakt en dat zijn boek "een van de zovele romans is die fictieve verhalen bevatten waarin echte mensen opduiken." Bovendien meent Hillard zich gesteund door Tolkien zelve, omdat "hij zelf zijn verhalen uit de geschiedenis naar boven haalde".

Tags: Britse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-02-2011
Verwante berichten
Reacties

mooi, zo helpen de erven Tolkien Hillard nog eens aan gratis publiciteit. het is wel ongelofelijk zuur zeg, die houding, maar schijnt wel vaker voor te komen. getuigt van weinig begrip van de literatuur, en dat voor een zoon van zo'n groot schrijver... dit verhaal doet me een beetje denken aan Klaus Mann die ook zo'n proces aan zijn broek kreeg voor Mefisto, niet omdat hij de nazi's bekritiseerde, maar omdat hij zijn hoofdpersoon Höfgen losjes gebaseerd had op `vriend' Gustaf Gründgens, die daar niet blij mee was, ijdeltuit die hij was. Ik geloof dat dat boek nog steeds verboden is in Duitsland...

geplaatst door peTer op dinsdag 01 maart 2011 om 14u44
Geef uw mening