Theatermaakster Sarah Vanhee schreef vacatures uit voor romanpersonages

De Vlaamse theatermaakster Sarah Vanhee (30) stelt vanavond haar nieuwste theater- en literatuurkind voor in het Gentse kunstencentrum Campo Nieuwpoort. Een rendez-vous met Claire C houdt het midden tussen een boekvoorstelling en een performance over een vergeten personage dat nooit bestaan heeft.
Trouw aan zichzelf hield Vanhee, die in het voorjaar van 2010 te zien was in de Brusselse Beursschouwburg met het multimediale Me and my stranger, het ook voor dit project niet bij één discipline. De jonge theatermaakster, wonend in Brussel en Amsterdam, ging op zoek naar mensen die graag een romanpersonage willen zijn. De aanleiding voor die zoektocht zou een zogenaamd onafgewerkt manuscript van de vermoedelijk fictieve Ierse auteur Guillaume Maguire vormen. Een roman zonder strak plot of dramatische ontwikkeling, maar wel met een beginnende karakterschets van de ontwapenende antiheldin Claire C, zo vertelde Vanhee tijdens een interview op VPRO na de Nederlandse release. Ze drukte het ook meer poëtisch uit: "Claire is als het doorgeprikte puntje van een passercirkel."

Maar over dat intrigerende hoofdpersonage Claire is nog veel in te vullen en dat deed Vanhee door de twaalf nevenpersonages van de roman uit de Amsterdamse realiteit te plukken. Via advertenties, sociale media en haar eigen netwerk zocht de theatermaakster mensen die zich zouden kunnen vinden in personages met beschrijvingen: zoals de man die uit een andere tijd zou kunnen komen, of het langzame meisje.

Vanhee zelf stapte in de figuur van Claire en ging met elk van de gevonden nevenpersonages een gesprek aan op een bankje in twaalf verschillende Amsterdamse parken, waaronder het Flevopark, het Vondelpark en het Oosterpark. Dat leverde stof op voor het boek The Miraculous Life of Claire C (Het wonderbaarlijke leven van Claire C), voor een performance en een Amsterdams stadsproject (zie NRC). Met een smartphone kan je namelijk op elk van de twaalf bankjes het hoofdstuk van het verhaal beluisteren dat zich daar heeft afgespeeld. Daarnaast is er op alle bankjes ook een plakkaatje aangebracht met een citaat uit het boek, tot stand gekomen door het respectievelijke personage. Zo staat er op het Museumplein te lezen: Hoeveel mensen heeft u nodig om gelukkig te zijn.

In Campo Nieuwpoort zal Anna Luyten tijdens deze productie, die Vanhee maakte in samenwerking met het Nederlandse Frascati Productions, een gesprek aangaan met ghostwriter Klara Tracjev. En naast de voorstelling van het boek, een uitgave van uitgeverij Onomatopee en kunstencentrum De Appel, zal ook hoofdpersonage Claire C haar intrede maken. (foto Campo)

Tags: Theater
Geplaatst door Evita Bonné op 03-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening