Ingrid Betancourt vervoegt Robert Fisk en Umberto Eco op Mind the Book-festival

De Frans-Colombiaanse ex-politica Ingrid Betancourt vervoegt het lijstje van de keynote speakers op het nieuwe literaire festival Mind the Book, dat op donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 maart 2011 doorgaat in deSingel te Antwerpen.
De voormalige Colombiaanse presidentskandidate werd in 2002 ontvoerd door de guerrillabeweging FARC, en vervolgens zes en een half jaar lang vastgehouden in de jungle. Door haar vorig huwelijk met Frans diplomaat Fabrice Delloye werd er vanuit Europese hoek druk uitgeoefend voor haar vrijlating en kwamen er talloze solidariteitsacties van de grond. Door de beelden van haar erbarmelijke fysieke staat die de wereld rondgingen, werd ze de bekendste FARC-gijzelaar. Maar dat Betancourt uitgroeide tot hét gezicht van de FARC-slachtoffers, bleef niet zonder controverse. Dat was na het uitkomen van haar boek Zelfs aan de stilte komt een eind opnieuw voelbaar. In de recensie van NRC staat echter te lezen dat Betancourt evenmin zacht is voor zichzelf in haar autobiografie, die recent in Nederlandse vertaling verscheen bij uitgeverij Balans. In een interview met De Standaard zei ze over haar getuigenis: "Het is een tocht doorheen het diepe oerwoud van Colombia, maar het is ook een reis doorheen onszelf. Ik wil mijn lezer een spiegel voorhouden, in de hoop dat hij zich afvraagt: Hoe zou ik hebben gereageerd? Als je je het écht voorstelt, dan komen de antwoorden wel."

Eerder maakte Mind the Book al bekend dat auteur en semioticus Umberto Eco en Midden Oosten-reporter Robert Fisk te gast zullen zijn. Met Betancourt timmert het debuterende evenement verder aan het opzet een boekenfeest neer te zetten waar de kritische bevraging van de maatschappij centraal staat, als opvolger van Het Andere Boek. Het vindt vanaf nu jaarlijks alternerend in de Singel en in de Gentse Vooruit plaats. Op 15 februari maakt de organisatie de definitieve programmatie bekend, maar nu al zijn onder meer ook Philipp Blom, Joost Zwagerman, Peter Buwalda, Joost de Vries, Kader Abdolah, Herman Koch en Jason Epstein bevestigd.

Tags: Literaire evenementen
Geplaatst door Evita Bonné op 06-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening