Groene Watermanprijs toegekend aan Elias Khoury

De jaarlijkse Groene Watermanprijs is toegekend aan de auteur Elias Khoury voor zijn roman Poort van de zon. De prijs wordt door de gelijknamige boekhandel in de Antwerpse Wolstraat uitgereikt aan een boek "dat net dat ietsje meer heeft en waarvan we vinden dat het extra aandacht verdient", aldus de organisatoren. De prijsuitreiking vond gisteravond plaats in het Antwerpse Stadhuis. Poort van de zon wordt "een genereuze roman" genoemd, "die op een heel unieke manier over een grote tragedie schrijft, over wreedheid en onrechtvaardigheid maar ook over schoonheid en kwetsbaarheid", een boek "dat de Palestijnse tragedie vermenselijkt en die de nationale en politieke grenzen overschrijdt", "het ultieme verhaal van het Palestijnse volk."

Elias Khoury werd in 1948 geboren in een christelijk gezin in Beiroet. De schrijver studeerde sociologie en was als student actief in het Palestijnse verzet. In de jaren zeventig ontwikkelde hij zich van een militante vrijheidsstrijder tot een van de meest vooraanstaande schrijvers en intellectuelen in de Arabische wereld, aldus zijn uitgeverij Ambo/Anthos.

De publieksprijs is toegekend aan Antwerpen, biografie van een stad (Meulenhoff/Manteau) van I. Bertels, H. Van Goethem & Bert de Munck, een groep historici verbonden aan het departement geschiedenis van de Antwerpse universiteit. Zij vertellen het verhaal van de Antwerpse stedelijke geschiedenis. Ze vertrekken van maatschappelijke thema's om die dan historisch te ontrafelen: economie, politieke cultuur, leefmilieu, sociale verbanden, samenlevingsproblemen, culturele diversiteit. De juryleden waren dit jaar Ann De Bie (journaliste VRT) en Marc Didden. Voor De Groene Waterman zetelden Edith Aerts, Iris Stroep en Katrien Merckx.

Tags: Literaire prijzen, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening