Postume novelle van Harry Mulisch verschijnt in oktober

Precies een jaar na de dood van Harry Mulisch zal er dan toch postuum een novelle verschijnen van de op 30 oktober 2010 overleden Nederlandse schrijver. Dat heeft uitgever Robbert Ammerlaan onthuld op de nieuwjaarsreceptie van De Bezige Bij en meldt NRC Boeken. De novelle heet De tijd zelf, telt zowat dertig pagina's en begint met de woorden: "Vanochtend heeft de werkelijkheid mij een loer gedraaid die ik haar niet gauw zal vergeven." De uitgave komt er in samenspraak met de erven-Mulisch, die akkoord gaan dat de novelle zo snel mogelijk wordt uitgegeven. "Maar het kan niet zonder het voorbereidend werk van een bezorger. De tijd zelf bestaat bijvoorbeeld uit 25 pagina's met daarna een paar bladzijden waarvan niet meteen duidelijk is wat Harry's bedoeling ermee was", zo zei Ammerlaan tijdens zijn toespraak. Wellicht komt er dus een nawoord of een verklarende inleiding. Nog niet bekend is, wie die voor zijn rekening zal nemen.

Dat er nu toch nog een novelle van Mulisch boven water komt, mag een stevige verrassing worden genoemd. Mulisch laatste roman Siegfried zag het licht in 2001 en voerde de slotwoorden: 'Daarna niets meer'. Mulisch heeft altijd te verstaan gegeven dat hij de laatste tien jaar van zijn leven geen pen meer ter hand had genomen. Nu blijkt dat de schrijver van De aanslag en De ontdekking van de hemel de werkelijkheid dus inderdaad een loer heeft gedraaid.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening