Nederlands Boekenweekgeschenk van Kader Abdolah gelanceerd

Onder het motto Curriculum Vitae - Geschreven portretten eert de komende Boekenweek in Nederland (auto-)biografieën, dagboeken en andere egodocumenten. Het Boekenweekgeschenk van Kader Abdolah, getiteld De kraai, zal uitkomen in een oplage van ruim 951.000 exemplaren. Vanmorgen kreeg Abdolah in Amsterdam het eerste exemplaar uitgereikt door Ruud Lubbers, voorzitter van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Het Boekenweekessay van dit jaar, Good Luck, is gemaakt door Christine Otten en Erik Kessels. Speciaal hiervoor is een gelijknamig parfum ontworpen., het is zowel in taal, beeld en geur uitgevoerd, "een ode aan de liefde en de verbeelding; een fictief verhaal gebaseerd op een verzameling anonieme foto's." De 76ste Boekenweek duurt van 16 t/m 26 maart 2011.

Het Boekenweekgeschenk De kraai gaat over een uit Perzië gevluchte man die in Amsterdam als makelaar in koffie werkt. In de avonduren verwerkt hij de twee culturen waarin hij leeft in een roman. Kader Abdolah schrijft een eerbetoon aan zowel de Perzische als de Nederlandse literatuur. Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek cadeau gedaan door de boekhandel bij aankoop van ten minste € 12,50 aan boeken en is dit jaar voor het eerst ook als e-Boekenweekgeschenk beschikbaar.

Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek spelen op het thema van de Boekenweek in met de tentoonstelling Geschreven portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders. De Boekenweek wordt traditioneel geopend in de Stadsschouwburg van Amsterdam met het 60ste Boekenbal: Het I-Boekenbal.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening