Booker Prize bevordert Beryl Bainbridge tot ‘bruid'

De organisatoren van de Man Booker Prize blijven maar nevenprijzen uitdokteren om het publiek warm te houden. Nu kondigen ze de installatie aan van een speciale Beryl Bainbridge Booker Prize, zo meldt BBC News. Die moet de vorig jaar op 75-jaar overleden grande dame van de Britse literatuur in ere herstellen en haar postuum toelaten om van Bookergeluk te proeven. Bainbridge was immers zo onfortuinlijk om vijf keer op de shortlist van de Booker Prize te staan zonder de prijs te winnen. De organisatoren roepen nu het publiek op om te stemmen op haar vijf genomineerde boeken, waaronder The Dressmaker (genomineerd in 1973) en The Bottle Factory Outing (1974) of Master Georgie in 1998. Literair directeur van de Booker Prize Ion Trewin noemde Bainbridge "het eeuwige bruidsmeisje" van de Booker. "Deze prijs laat ons toe om haar eindelijk - met behulp van het publiek - tot Bookerbruid te bevorderen." Jojo Davies, de dochter van Bainbridge, is opgetogen met het initiatief: "Want ondanks het feit dat ze er steeds over protesteerde, wou ze die Booker eigenlijk wel heel graag." Bainbridge stond ooit op The Times-lijst van 50 grootste Britse auteurs. Haar werk zoemde vaak in op het weinig opwekkende gezinsleven van de Britse lower class. Ze overleed vorig jaar in juli aan de gevolgen van kanker.

Eerder al riepen de Booker Prize-bonzen al de Lost Booker Prize en de Best of the Booker Prize in het leven.

Tags: Literaire prijzen, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening