Frans-Egyptische schrijfster Andrée Chedid (90) overleden

De Franse romancière en dichteres Andrée Chedid, moeder en grootmoeder van de zangers Louis Chedid en Matthieu Chedid, is zondagavond overleden in Parijs, op 90-jarige leeftijd. De op 20 maart 1920 in Caïro geboren Chedid is de schrijfster van Sixième Jour en van L'autre, twee boeken die ook een verfilming kregen, zo meldt Libération. Ze creeërde in haar schrijverscarrière van vijftig jaar een humanistisch oeuvre dat doordesemd is van haar dubbele Franse en oriëntaalse identiteit.

Chedid, telg van een Libanees-christelijke familie in Egypte, werd vaak bekroond, onder met de L'Aigle d'or de la poésie in 1972 en de Goncourt de la nouvelle in 1979 voor Le corps et le temps. In 1946 kwam ze in Parijs wonen.

Ze publiceerde een twintigtal romans en verhalenbundels, afwisselend in een sobere en lyrische stijl, waarin individuele en collectieve drama's centraal staan: La cité fertile, Les marches de sable, La maison sans racines, L'enfant multiple  en Le message. Haar poëtisch oeuvre is samengebracht in Textes pour un poème et Poèmes pour un texte. Ze schreef ook kinderboeken en theaterstukken als Le montreur en Echec à la reine en liedteksten voor Louis en kleinzoon Matthieu, die bekendstaat onder het pseudoniem M.

Tags: Franse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening