Handgeschreven kookboek uit 17de eeuw online bij Antwerpse Erfgoedbib

De Antwerpse erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeft een digitale versie van een handgeschreven kookboek uit de zeventiende eeuw op haar website geplaatst. Het kookboek bevat ongeveer honderd recepten. "Kookboeken uit die periode zijn bijzonder zeldzaam", meldt de bibliotheek. "Dat komt omdat kookboeken echte gebruiksboeken waren. Ze stonden niet in de bibliotheek maar in de keuken, om dagelijks geraadpleegd te worden, tot ze uiteenvielen en werden weggegooid." De vriendenvereniging van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Dotatiefonds voor Boek en Letteren, schonk het boek eind vorig jaar aan de bibliotheek. Wie het heeft geschreven, is onduidelijk, maar er zijn wel aanwijzingen dat het ontstaan is in het oude hertogdom Brabant. De keuken van de zeventiende-eeuwse rijkere burgerij had een internationaal en modern tintje, zo blijkt uit het boek: van hartige "toerten" met vlees (quiches) tot "roffioelen" (ravioli).
Kookliefhebbers kunnen via de website van de Erfgoedbibliotheek aan de slag met de recepten. Geen sinecure: "Het oude handschrift en de zeventiende-eeuwse spelling kunnen voor problemen zorgen, net als de oude inhoudsmaten en de niet altijd duidelijke vermelding van de kook- of baktijd." Ook zullen bepaalde ingrediënten moeilijk te vinden zijn. Bepaalde recepten vermelden vergeten ingrediënten zoals ‘verjus', het recept voor Spaanse hutsepot vraagt verboden producten zoals spreeuwen en reigers.

Specialisten in de historische keuken Hilde Sels en Jozef Schildermans ontcijferden en testten een van de wafelrecepten uit het Brabants kookboek. Ze kwamen tot de conclusie dat de 17de-eeuwse keuken niet bepaald ‘light' was.

Tags: Bibliofilie, Bibliotheken, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening