Schotse Letterenacademie komt niet van de grond

Het oogde fraai op papier. In navolging van de weledele Franse Académie française zou ook Schotland eindelijk een eigen uithangbord voor zijn notabele schrijvers hebben. J.K. Rowling, Ian Rankin en A.L. Kennedy, niet van de minsten dus, zouden zitting nemen in de Scottish Academy for Literature én een ambassadeursrol krijgen voor de Schotse letteren. Maar het plan is uiteindelijk afgeschoten door de Schotse regering, meer bepaald door Cultuurminister Fiona Hyslop, zo meldt The Scotsman. Zij ziet geen toekomst voor het instituut. Nochtans waren de plannen al vergevorderd. Een werkgroep had "praktische en realistische aanbevelingen" geformuleerd "om te verzekeren dat de Schotse letteren kunnen bloeien." Aanvankelijk lees Hyslop ook voor het plan gewonnen. Nu blaast ze het af vanwege financiële redenen. Maar als de economische omstandigheden beter worden, kan het misschien toch nog doorgaan, zo verzekert ze. Schotlands instelling voor culturele ontwikkeling Creative Schotland gaat nu zelf bescheidener initiatieven nemen én de Schotse nationale dichteres of ‘makar' Liz Lochhead zal veel meer moeten opdraven als literair ambassadeur.

Tags: Boekencuriosa, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening