Joris Van Casteren gaat vrijuit met 'Lelystad'

Het Nederlandse Openbare Ministerie ziet geen "strafbare feiten" in Lelystad, het boek waarmee Joris Van Casteren op docudrama-achtige wijze in 2008 terugblikte op zijn jeugd in de gelijknamige stad. De klacht van drie inwoners, die zich door Van Casterens boek gekwetst achtten, is tot opluchting van de auteur afgewezen, zo meldt onder meer uitgeverij Prometheus. In Lelystad mengde Van Casteren eigen herinneringen, anekdotes over figuren die hij kende en feitenonderzoek tot een boek dat vrij goed werd ontvangen en intussen toe is aan een negende druk. De titel haalde de shortlist voor de Ako Literatuurprijs 2009 en werd ook genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2010, de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Pas in september 2010 stapten drie inwoners "wegens belediging" naar het politie te Flevoland en maakten een zaak aanhangig die vandaag is afgewikkeld. Ook in zijn jongste boek, het recente Het zusje van de bruid, zit de auteur dicht op de werkelijkheid. In de marge van het autobiografische verslag van een destructieve liefde duikelt de auteur ook zijn doortocht op de redactie van De Groene Amsterdammer op en schetst een niet-bepaald fraai beeld van enkele ex-collega's. Meer over die affaire op Villamedia.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Johan Eeckhout op 01-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening