Antwerpse Erfgoedbibliotheek toont kunstenaarsboeken

Vanaf vandaag tot en met 22 april 2011 is in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen een selectie kunstenaarsboeken uit de collectie van Johan Pas te zien, tentoongesteld als "Multiple/Readings". Johan Pas - doctor in de kunstwetenschappen en docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten - verzamelt al zo’n twintig jaar kunstenaarsboeken. Zijn collectie bevat baanbrekende werken van onder meer Lucio Fontana, Andy Warhol, Marcel Broodthaers, Sol LeWitt en Paul McCarthy. Voor de tentoonstelling Multiple/Readings selecteerde hij uit zijn verzameling één belangrijke titel per jaar van 1959 tot 2009. De expo start met Le Dépassement de la Problématique de l’Art van Yves Klein en eindigt 51 jaar en evenveel publicaties later met E ella gusta la casalina van Vaast Colson en Dennis Tyfus. Als omkadering toont de Erfgoedbibliotheek  een selectie uit haar eigen uitgebreide collectie kunstenaarsboeken en presenteert ze catalogi en monografieën over die materie uit haar eigen bezit. De Erfgoedbibliotheek wil met deze tentoonstelling, in deze tijden van digitale content en e-reader-hype, het belang van het papieren boek beklemtonen. Op 23 maart gaat de auteur en samensteller Johan Pas, tijdens een lezing in de bibliotheek samen met Amerikaans beeldend kunstenaar Peter Downsbrough (zijn kunstenaarsboeken worden nu in DeSingel in Antwerpen getoond) én uitgever/ontwerper Luc Derycke nader in op de rol en betekenis van het kunstenaarsboek.

Tags: Boekencuriosa, Tentoonstellingen, Bibliofilie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 11-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening