Nederlandse Boekenweek in het teken van 'geschreven portretten'

Morgen gaat officieel de Nederlandse Boekenweek van start, dit jaar met als thema Curriculum Vitae - Geschreven portretten. Zoals reeds bekend schreef Kader Abdolah het boekenweekgeschenk De Kraai dat in een oplage van 951.000 exemplaren wordt verspreid. Voor het eerst is het geschenk ook als e-book verkrijgbaar. Drieëntwintig jaar nadat Abdolah (foto) als vluchteling uit Iran Nederland bereikte en na zijn megasucces Het huis van de Moskee (2005) publiceert de auteur een verhaal waarin een makelaar in koffie, gevestigd aan de Lauriergracht in Amsterdam, overdag winkel houdt en 's avonds herinneringen neerpent over zijn jeugd in Perzië, met een kraai als objectieve getuige. De schrijver is al enkele jaren een multicultureel fenomeen, immens populair bij het grote publiek en immuun geworden voor de niet bepaald gunstige literaire kritiek die hij af en toe oogst. Lees bijvoorbeeld hier wat Jeroen Vullings in Vrij Nederland over De Kraai vindt. Geen Boekenweek ook zonder Boekenweekessay; dit jaar van de hand van auteur Christine Otten en kunstenaar Erik Kessels (foto 2). Met Good Luck brengen ze een origineel project; een fictief fotoverhaal dat gebaseerd is op een gevonden fotoalbum van twee onbekende geliefden. Erik Kessels sprokkelde uit anonieme fotoalbums passende foto's bij elkaar en Christine Otten schreef er een verhaal over. Het essay ligt voor een gunstprijs in de winkel maar is ook in limited edition verkrijgbaar. Wie er 25 euro voor veil heeft, verwerft het boek plus een parfum, door geurontwerper Tanja Deurloo ontwikkeld.  Exclusief voor De Bijenkorf schreef Dimitri Verhulst Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten, een novelle geïnspireerd op de laatste levensdagen van wielrenner Frank Vandenbroucke. Leidraad in de Boekenweek is ook nu weer het Boekenweekmagazine dat geïnteresseerden tracht te gidsen door het giga-aanbod aan (auto)biografische literatuur dat recent op de markt werd gezet. Het blad bevat verder grote interviews met genrespecialisten Arthur Japin en Annejet van der Zijl.

Nieuw is dat de Boekenweek, die zoals altijd opent met het Boekenbal, dit jaar een afsluitmoment kent: op 27 maart speelt Kader Abdolah een laatste keer zijn rol als Boekenweekauteur in Carré te Amsterdam. In 'De vrouwen van Kader Abdolah' presenteert hij een programma rond bruggenbouwers die hem inspireerden; Nebahat Albayrak (lid Tweede Kamer PvdA), Yvon Jaspers  (tv-presentatrice en Margriet columniste) en Joty ter Kulve (Nederlands-Indische ijveraar van goede samenwerking tussen Nederland en Indonesië) zijn onder de uitverkorenen. Speciale gast is Ruud Lubbers, die komt als voorzitter van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF de uitslag bekendmaken van hun actie "Welk Nederlands boek zou u aanraden aan een vluchteling die de taal en cultuur wil leren begrijpen?". Er kon gekozen worden voor De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans, Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak, Taal is zeg maar echt mijn ding, van Paulien Cornelisse of een eigen suggestie.

Naast de vele lokale activiteiten die boekhandels en bibliotheken organiseren, spelen ook enkele  grotere instanties in op het thema; het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek organiseren de tentoonstelling "Geschreven portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders" (zie ons eerder bericht). Het Biografisch Portaal van Nederland en het UvA ErfgoedLab promoten dan weer via een CV-Café hun digitale collectie "geschreven portretten" van Nederland. En de VRPO brengt literatuur op het scherm; "Op het nachtkastje" toont van maandag 14 tot dinsdag 22 maart schrijversportretten, in exact vijf minuten om 22u55 op Nederland 2. " Gewoon een schrijver die iets doet en iets vertelt over zijn werk" meldt de omroep op haar website. Zijn te zien; Gerrit Komrij, Remco Campert, Adriaan van Dis, Kader Abdolah, Nelleke Noordervliet, P.F.Thomése, Ramsey Nasr en Connie Palmen.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 15-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening