'Reve wou PC Hooftprijs teruggeven'

De Nederlandse 'volksschrijver' Gerard Reve overwoog de PC Hooftprijs, die hij in 1969 had ontvangen, opnieuw in te leveren, zo meldt Nu.nl. De schrijver was boos op de Nederlandse regering omdat die zijn naamsverandering van 'Van het Reve' naar 'Reve' niet officieel wilde doorvoeren. Uiteindelijk voorkwam Reves partner Joop Schafthuizen dat Reve 's Nederlands meest prestigieuze Nederlandse literatuurprijs terugschonk. Het nieuws wordt uit de doeken gedaan in een uitzending van KRO Brandpunt, die zondag wordt uitgezonden. "Hij heeft de brief geschreven maar ik heb hem er van weerhouden die ook daadwerkelijk te versturen. Dat plezier gunde ik die klootzakken niet", aldus Schafthuizen in het programma. . Reve zorgde op de uitreiking wel voor commotie door minister Marga Klompé, die hem de prijs overhandigde, te kussen (foto). Een kus verstrekken aan een bewindspersoon was toen nog niet echt courant te noemen. In de Nederlandse Tweede Kamer werden enkele kritische vragen gesteld. Gerard Reve overleed op 8 april 2006 op 82-jarige leeftijd.

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening