Franse Académies vinden moeizaam vers schrijversbloed

De eerbiedwaardige Franse instellingen Académie Goncourt en Académie française hebben het steeds moeilijker om nieuwe leden in de rangen op te nemen, zo schrijft Pierre Assouline op zijn blog La république des livres. "Ceux qu'elles veulent ne préfèreraient pas, et elles ne préfèreraient pas ceux qui les veulent", zo noteert hij droogjes. Beide Academies, vaak bevolkt met notoire ouderdomsdekens, mikken op een zekere verjonging. Zo heeft de Académie française ("les immortels") een leeftijdsgrens ingesteld van 75 jaar.

Bij de Académie Goncourt, die de prestigieuze Prix Goncourt uitreikt, hebben schrijver Daniel Pennac en Jean Echenoz ooit het aanbod vriendelijk afgewezen om zitting te nemen. Onlangs strikte de Académie Goncourt wel Régis Debray als opvolger van schrijver Michel Tournier, die de verplaatsingen naar Parijs niet meer zag zitten (zie ons eerder bericht).

De Académie française (foto) houdt op 7 april een uitverkiezing van nieuwe leden. Kandidaten zijn onder meer de schrijfster Danièle Sallenave, evenals Jean-Louis Servan Schreiber (voor de vrijgekomen zetel van Maurice Druon), net als een paar minder bekenden. Vier andere zetels zijn vacant: die van de overledenen Jean Dutourd,  Jean-Pierre Angremy, Claude Lévi-Strauss en Jacqueline de Romilly. 

Twee Goncourtwinnaars Patrick Modiano en Pascal Quignard legden het verzoek van de AF beleefd naast zich neer. Maar Nobelprijswinnaar Jean-Marie Gustave Le Clézio zou wel toehappen, omdat hij de vrijgekomen zetel van de door hem hoog gewaardeerde Claude Lévi-Strauss kan krijgen. Intussen maakt men zich ook vrolijk of de Belg en Goncourtwinnaar François Weyergans wel zijn aanvaardingstoespraak zal uitspreken op 16 juni. Weyergans - berucht voor zijn soepele omgang met deadlines - is al geruime tijd uitverkoren, maar heeft nog steeds niet zijn officiële speech geschreven en uitgesproken. En dat begint nu toch wel tijd te worden, vindt de Académie.

Tags: Franse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening