Papiermand - aflevering 117

Literair randnieuws, polemiek & prijzengeweld, in de welbekende rubriek:  

 

°°Pijnlijke flater van De Bezige Bij op de cover van Conversaties van Jan Siebelink: de naam van de Franse auteur Julien Gracq (1910-2007) wordt er gespeld als 'Julien Cracq'. De bundel interviews wordt aangekondigd als volgt: "In de jaren zeventig reisde Jan Siebelink regelmatig naar Parijs om zich te laten inspireren door de grote Franse schrijvers. Hij sprak met onder anderen Milan Kundera, Julien Gracq, James Purdy en E.M. Cioran."

Maar Purdy was een Amerikaan, Kundera een Tsjech die zich later tot Fransman liet naturaliseren en Cioran is uit Roemenië afkomstig. Kort door de bocht? Jazeker. De bundel is een uitgebreide versie van De prins van nachtelijk Parijs: portretten en gesprekken (1985), aangelengd met onder meer stukken uit De reptielse geest (1981) en portretten uit HP/De Tijd over voornamelijk Franse auteurs (Julien Green, Max Jacob, Emmanuel Bove, Marcel Proust, J.K. Huysmans enz.), maar ook een interviewportret met/van Johan Polak. Gelukkig wél allemaal meer dan lezenswaardig én prikkelend. Het voorwoord is van Oscar van den Boogaard: "Meesterlijk beschreven ontmoetingen met schrijvers" (...) die "zo levensecht zijn dat ze zich laten toe-eigenen als hoogstpersoonlijke ervaringen." (DL)

°°De Nederlandse boekenweek opende dinsdagavond met een 'Ode aan de Grote Drie', zie Het Parool. En ook de 102-jarige Hans Keilson was present, Arjen Fortuin trok schuifelend in zijn kielzog, een verslag op NRC Boeken.

°°David van Reybrouck bezet komend academiejaar de Cleveringa-leerstoel in Leiden, zie Knack.

°°Vanaf eind maart gaat de film Black Butterflies van de Nederlandse regisseur Paula van der Oest in roulatie. De film vertelt over the leven van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker (1933-1965). De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Rutger Hauer en de Ierse acteur Liam Cunningham. Meer bij Het Parool.

°°Het oeuvre van Milan Kundera wordt opgenomen in Pleiade-reeks. Het is uitzonderlijk dat het oeuvre van  een levende auteur de reeks haalt. Zie Le Figaro, het aprilnummer van Magazine Litteraire wordt een Kundera-special.

- Het programma van City2Cities, het nieuwe literair festival dat Utrecht verbindt met Edinburgh en Stockholm, is bekend. Het gebeuren vindt plaats van 9 tot 21 april.

°°Margot Dijkgraaf interviewt Pierre Bayard (foto) in NRC Boeken over onder meer Le plagiat par anticipation: "Voordat ik iets schrijf vraag ik me altijd af of het grappig is. Ik kan u verzekeren, dat doen veel van mijn collega-geesteswetenschappers niet. Voor mij is dat hét criterium, dé manier om na te denken over kritiek, literatuur, semantiek. Zo is een boek met de provocatieve titel Hoe te spreken over boeken die je niet gelezen hebt geschreven door iemand die ongelofelijk veel heeft gelezen."

°°De Friese schrijver Trinus Riemersma in op 72-jarige leeftijd overleden in Leeuwarden, zie NRC.

°°Gemengde gevoelens bij Jeroen Brouwers in De Morgen van maandag jl over de Komrij-Van Bastelaerestampei: "Dit is in ieder geval niet mijn vorm van 'polemiek'. Polemiek moet gestreng, rustig en goed beargumenteerd zijn" (...) Wat neem je je opponent precies kwalijk? Daar moet je mee aan de slag, je moet gaan spieden in zijn teksten en daar munitie halen. Maar dit? Als Komrij van oordeel is dat Van Bastelaere een prutsdichter is, dan moet hij daar argumenten voor geven. Pas op, het doet niets af aan mijn groot respect voor Komrij. Want verder mag van mij alles. Ook dichters die in pornofilmpjes meespelen (lacht)." Maar Brouwers gebruikte zelf toch ook wel persoonlijke elementen in zijn polemieken, zoals pakweg bij de oekazes tegen de voormalige Arbeiderspers-uitgever Ronald Dietz (in de Feuilletons, "Dietzelpietzel") of tegen "sidderspook met de snoeischaar" Ronald Plasterk (in Sisyphus' bakens). "Ja, als het je van pas komt, dan mag je daar iets mee doen. Maar je moet het dan wel harmonisch in je betoog weten in te passen." (geïnterviewd door Dirk Leyman)

°°Bart Van der Straeten en Tom Van Imschoot over de jonge Vlaamse dichtersgeneratie in Rekto Verso: "Het jonge dichtersgild mag zich dan wel verheugen over de big happy family die het meent te zijn, de vraag rijst of er buiten de familie iemand luistert naar wat er onder die gezellige stolp gebeurt. De tekenen zijn niet hoopgevend: geen hond koopt nog een dichtbundel, namen van vooraanstaande dichters doen zelfs bij mensen die doorgeleerd hebben geen belletje rinkelen - om van jonge dichters nog maar te zwijgen."

°°Stefan Hertmans wast de oren van Mark Cloostermans in De Standaard: "Surfend op de rug van de marktgiganten uit de literaire mainstream, voelt deze kleine scherprechter zich blijkbaar inmiddels zo oppermachtig, dat hij via the sign of the times kan decreteren wat in de culturele afvalbak van de geschiedenis moet. De poëzie voorop. Zoiets is behoorlijk totalitair, en naïef bovendien."

°°Een brief en twee manuscripten van D.H. Lawrence worden geveild, zie BBC News.

°°Britse auteurs zetten een veiling op ten voordele van de slachtoffers van de Japanse aardbeving en tsunami, zie The Guardian.

°°Bret Easton Ellis over Charlie Sheen, zie the LA Times.

°°Videogesprek met Umberto Eco op Cobra.

°°Letterkundig Museum in Den Haag verwerft twee leerboeken van W.F. Hermans, zie Tzum.

°°Afscheidsceremonie voor de tweedehandsboekenwinkel? A fond farewell van Rick Gekoski in The Guardian.

°°En de toekomst van de boekenkast.

°°Niet enkel het Salon du Livre in Parijs ontbrandt (zie ons bericht van gisteren), ook de Leipziger Buchmesse is aan de gang, zie Deutsche Welle.

°°The Millions over Kenneth Slawenski's nieuwe biografie van J.D. Salinger: For Sonny - With Love and Sympathy.

°°Charles Dickens-nieuws: 'Oliver Twist workhouse saved from demolition.'

En ook nog wat achterstallig prijzennieuws:

°°De Prix Essai France Télévisions 2011 is voor kleurendeskundige en essayist Michel Pastoureau voor Les couleurs de nos souvenirs.

°°De Man Asian Literary Prize wordt uitgereikt aan Bi Feiyu voor Three Sisters.

°°De 'Arabic Booker Prize' wordt gedeeld door de Saoedi-Arabische Raja Alem en de Marokkaan Mohammed Achaari, zie The Guardian.

°°De longlist van de Orange Prize, bestemd voor vrouwelijke romanciers, is vrijgegeven, zie The Telegraph.

°°The National Book Critics Awards zijn toegekend; in de fictiecategorie gaat de prijs naar Jennifer Egan met A Visit from the Goon Squad, op de nominatielijst prijkten ook Jonathan Franzen, David Grossman, Hans Keilson en Paul Murray. De Award voor autobiografie ging naar Darin Strauss voor Half a Life. De complete lijst winnaars in alle categorieën is daar te vinden.

°°Ester Naomi Perquin heeft met Namens de ander de vijfde J.C. Bloem Poëzieprijs gewonnen, een onderscheiding voor de tweede dichtbundel van een jonge dichter. De huidige stadsdichter van Rotterdam kreeg eerder  al de debuutprijs Het Liegend Konijn en de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2009. Meer bij Woest en Ledig.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening