Archief van Arnon Grunberg naar Universiteit van Amsterdam

Het archief van schrijver Arnon Grunberg wordt in bruikleen overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, zo meldt die instelling vandaag in een persbericht. Het archief bevat typoscripten, correspondentie, video's, agenda's, notitieboekjes, documentatie- en promotiemateriaal. Grunberg schonk het archief aan zijn bibliograaf Jos Wuijts, die het ondergebracht heeft in de Stichting Archief Arnon Grunberg.

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevinden zich collecties van onder meer Hooft, Vondel, Multatuli, Van Eeden en Verwey. Het archief van Grunberg is het eerste ‘levende' literaire archief binnen de Bijzondere Collecties. In de loop van 2011 zal een deel ervan beschikbaar worden gesteld voor onderzoekers en studenten.

Jos Wuijts was van meet af aan een bewonderaar van Grunbergs werk en verzamelde al diens reguliere en bibliofiele uitgaven. Hij stelde bibliografieën samen van Grunbergs oorspronkelijke publicaties en van de vertalingen daarvan. Zijn contact met Grunberg leidde er toe dat de schrijver hem regelmatig pakketjes stuurde met bijzondere uitgaven, documentatie en archiefmateriaal.

De collectie blijft eigendom van de Stichting Archief Arnon Grunberg, die zich zal inspannen om de collectie als een ‘levend archief' te blijven aanvullen. Zo wordt belangrijk onderzoeksmateriaal al tijdens het leven van de auteur bijeengebracht. Naast bibliograaf Jos Wuijts en Grunbergs secretaris Johannes van der Sluis maken zijn uitgever Vic van de Reijt (Nijgh & Van Ditmar) en hoofdconservator Garrelt Verhoeven (Bijzondere Collecties) deel uit van het stichtingsbestuur.

Dat Grunberg zijn archief onderbrengt in de Universiteit van Amsterdam, en niet pakweg in het Letterenhuis in Den Haag, past in een Angelsaksische trend. Gerenommeerde Amerikaanse en Britse universiteiten zijn daar in een felle concurrentiestrijd verwikkeld om de archieven te verwerven van - dode en levende - auteurs van belang.

Tags: Nederlandse literatuur, Bibliotheken, Bibliofilie
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening