Huis van Jeroen Brouwers met sloop bedreigd

Het huis van schrijver Jeroen Brouwers in het Limburgse Zutendaal moet mogelijk verdwijnen. De woning staat in natuurgebied en is destijds door de vorige eigenaar illegaal gebouwd.

Brouwers belandde in Zutendaal begin jaren negentig. Nietsvermoedend kocht hij de woning in de Zutendaalse bossen en nam er algauw definitief zijn intrek. Maar zijn domicilie hield hij wel in Maastricht. Nu is zijn optrek als ‘zonevreemd' bestempeld en dus illegaal. De kans bestaat dat Brouwers het huis moet laten afbreken, op last van de stedenbouwkundige inspecteur.
Vrijdag kwam de zaak voor de correctionele rechtbank in Tongeren. "De vorige eigenaar kreeg al een veroordeling voor de afbraak van de woning met dwangsom, maar het vonnis is nooit effectief uitgevoerd. De man is intussen overleden", meldt Paul Engelen, de advocaat die Brouwers vertegenwoordigde op de zitting in Tongeren.
Jeroen Brouwers reageert vandaag strijdbaar in De Morgen: "Dit huis is met mij ingegroeid als een jas, net als mijn bibliotheek en mijn archieven die hier de ruimte hebben. De goede boeken van de laatste jaren, zoals Geheime kamers, zijn in Zutendaal geschreven. Ik zie niet waarom mijn huis plots per se tegen de grond zou moeten. Hier is sprake van willekeur. Geen haan kraait toch ook naar het illegale klooster van wijlen koning Boudewijn in Opgrimbie?" Toch gelooft de schrijver niet dat het effectief tot sloop zal komen. "Bovendien heb ik een zeer goeie advocaat." Brouwers concludeert: "Ik maak me er niet al te druk over. En ach, ik heb liever dat u over mijn boeken schrijft, dan over over dit." Op 8 april doet de rechter in Tongeren uitspraak. Brouwers kreeg in Zutendaal een warm onthaal: hij werd er vereerd met een monument en de Cultuurprijs.(zie ons bericht van toen hier en daar). Zijn nieuwe roman Bittere bloemen verschijnt op 1 april bij Atlas. (foto Brouwers: Wikipedia)

Tags: Nederlandse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening